Nieuws/Buitenland
1087381
Buitenland

'Metaal van wissel veroorzaakte treinongeluk'

De intercity Parijs - Limoges is vrijdag ten zuiden van Parijs ontspoord door een stuk metaal dat afkomstig was van een kapotte wissel. Dat heeft de chef van de Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF, Guillaume Pépy, zaterdag bekendgemaakt. Door het ongeluk kwamen zes mensen om het leven en raakten er 30 gewond, van wie acht ernstig.

Het door onbekende redenen losgeraakte stuk metaal was een verbindingsstuk dat 10 kilo woog en terechtkwam op een plek in de wissel. De SNCF gaat al deze verbindingstukken op het netwerk nakijken. Normaal zitten ze met vier of zes bouten vastgeschroefd. De president van de Parijse regio Ile-de-France, Jean-Paul Huchon, heeft zaterdag gezegd het vreemd te vinden dat alle bouten het op hetzelfde moment begeven. „Er zijn allerlei theorieën over en niemand kan een kwaadaardige opzet uitsluiten”, aldus Huchon.

De Franse minister van Verkeer, Frédéric Cuvillier, had eerder op zaterdag al gezegd dat dankzij het optreden van de machinist erger is voorkomen en sloot uit dat hij schuld aan het ongeluk zou hebben. „De machinist heeft uitstekende reflexen, waardoor hij kon voorkomen dat de trein botste met een tegemoet komende trein”, aldus Cuvillier.

Na de ontsporing vrijdagmiddag zijn hulpverleners lastig gevallen door circa 50 jongeren en opdringerige nieuwsgierigen. Franse media berichtten dat de jongeren door de afzettingen van de politie heen wilden breken en dat ze moesten worden teruggedreven door de toegesnelde oproerpolitie. Die heeft rond 19.30 uur ook circa 150 andere nieuwsgierigen aangezet te vertrekken.

Cuvillier heeft zaterdag beklemtoond dat hem niets bekend is over het beroven van slachtoffers van het ongeluk, maar ooggetuigen zeiden dat enkele slachtoffers en een journalist er kort na de ontsporing zijn beroofd.