Nieuws/Binnenland
1087382
Binnenland

Ieren op de vuist tijdens viering Oranjedag

Meer dan 30 politieagenten zijn gewond geraakt toen in de nacht van vrijdag op zaterdag demonstranten in Noord-Ierland slaags raakten met de politie, 11 personen werden gearresteerd. Dat meldde de politie zaterdag, aldus lokale media.

Pro-Britse demonstranten waren op straat om Oranjedag te vieren. Door veel katholieken, die voor eenwording van Ierland zijn, wordt dat gezien als een provocatie. De politie had versterking van 400 agenten uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk, om de omstreden viering in goede banen te leiden. Geweld brak uit nadat de autoriteiten een stuk weg in Belfast hadden afgezet, omdat die tussen de twee gemeenschappen loopt.

De mars op de Oranjedag mondt vrijwel elk jaar uit op rellen. De dag herinnert aan de slag aan de Ierse rivier de Boyne in juli 1690 die werd gewonnen door een telg uit het huis van Oranje. De protestantse koning van Engeland, William of Orange (Stadhouder Willem III - 1650-1702), versloeg daar zijn schoonvader, de verdreven rooms-katholieke koning James II (1633-1701). De protestanten kregen daarna ook in Ierland eeuwenlang de overhand.