Nieuws/Buitenland
1087393
Buitenland

Texas beperkt abortus verder

Texas beperkt abortus verder met een omstreden wet. De Senaat van de staat is in de nacht van vrijdag op zaterdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat afgelopen week al door het Huis van Afgevaardigden in de hoofdstad Austin werd goedgekeurd. Abortus wordt niet toegestaan na 20 weken zwangerschap en de wet stelt eisen aan de vestiging en opbouw van abortusklinieken, waar de bestaande naar verwachting niet aan kunnen voldoen.

De Republikeinse initiatiefnemers van de wet stellen dat het hun te doen is om de gezondheid van vrouwen en niet om de bestrijding van abortus. Het was de tweede keer dat het wetsvoorstel in de Senaat van Texas kwam. De eerste keer strandde het door lange redevoeringen, een zogeheten filibuster, door de Democratische senator Wendy Davis.

Door de nieuwe wet zouden op vijf na alle 42 abortusklinieken in Texas de deuren moeten sluiten. Critici denken dat veel vrouwen daarom niet langer de mogelijkheid hebben om abortus te plegen en mogelijk op zoek gaan naar andere, gevaarlijke methodes. Jaarlijks worden er in de staat 80.000 abortussen uitgevoerd. De nieuwe wetgeving is één van de strengste in de Verenigde Staten.

Gouverneur Rick Perry moet nog zijn goedkeuring geven, maar liet eerder al blijken dat hij dat wil doen.