Nieuws/Binnenland
1087396
Binnenland

Reizigers attent op activeren pinpas

Toeristen laten zich niet verrassen door geblokkeerde pinpassen buiten Europa. Pinpassen zijn deze zomer voor het eerst standaard geblokkeerd buiten Europa, om skimmen te voorkomen. De ABN Amro en de ING zeggen zaterdag weinig vragen te krijgen over het onderwerp.

„Reizigers zijn vrij goed voorbereid”, zei een woordvoerder van ABN Amro. „Het komt wel eens voor dat ze vergeten zijn om hun pas te activeren, maar dit is snel verholpen.” Klanten kunnen de alarmlijn bellen, die 24 uur per dag bereikbaar is. Ook kunnen ze de instellingen van hun pas zelf veranderen via internetbankieren.

Volgens de ING duurt het maximaal een etmaal voordat de wijziging is verwerkt en de pas kan worden gebruikt.

Rabobank begon vorig jaar al met de blokkering van pinpassen voor gebruik buiten Europa, zodat criminelen daar geen geld meer kunnen opnemen. Het initiatief vond dit jaar navolging bij ABN Amro, ING en SNS Bank. De fraude door skimmen daalde bij de Rabobank binnen een maand al met 85 procent. Bij ABN Amro gaat het om een daling van 80 procent.

Skimmers maken met geavanceerde apparatuur een kopie van de magneetstrip van de pas. Via een camera komen ze ook aan de ingetoetste pincode. Met de nagemaakte neppassen worden de rekeningen vervolgens geplunderd, veelal buiten Europa.