Nieuws/Buitenland
1087398
Buitenland

Ontsporing bij Paris door mankement op rails

De intercity Parijs - Limoges is vrijdag ten zuiden van Parijs ontspoord door een mankement op de rails. Een onderdeel dat rails bij elkaar hield, was losgeraakt. Dat heeft de Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF zaterdag bekendgemaakt, meldde de BBC. Bij het ongeluk vlakbij het station van Brétigny-sur-Orge, 20 kilometer ten zuiden van Parijs, kwamen zes mensen om het leven en raakten er 30 gewond, van wie acht ernstig.

De Franse minister van Verkeer, Frédéric Cuvillier, had eerder op zaterdag al gezegd dat dankzij het optreden van de machinist erger is voorkomen en sloot uit dat hij schuld aan het ongeluk zou hebben. „De machinist heeft uitstekende reflexen, waardoor hij kon voorkomen dat de trein botste met een tegemoet komende trein”, aldus Cuvillier.

Na de ontsporing vrijdagmiddag zijn hulpverleners lastig gevallen door circa 50 jongeren en opdringerige nieuwsgierigen. Franse media berichtten dat de jongeren door de afzettingen van de politie heen wilden breken en dat ze moesten worden teruggedreven door de toegesnelde oproerpolitie. Die heeft rond 19.30 uur ook circa 150 andere nieuwsgierigen aangezet te vertrekken. Cuvillier heeft zaterdag beklemtoond dat hem niets bekend is over het beroven van slachtoffers van het ongeluk, maar ooggetuigen zeiden dat enkele slachtoffers en een journalist er kort na de ontsporing zijn beroofd.