Nieuws/Buitenland
1087409
Buitenland

Rusland: nog geen asielaanvraag Snowden

De Russische immigratiedienst heeft nog geen asielaanvraag ontvangen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft het hoofd van de Russische dienst Konstantin Romodanovski zaterdag gezegd tegen persbureau Interfax. De advocaat Anatoli Koetsjerena zei dat Snowden vrijdag officieel asiel had aangevraagd in Rusland.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken wees Snowden erop dat hij de normale procedure moet doorlopen. „Wij nemen geen contact op met Snowden. Alles wat hij vrijdag heeft gezegd heb ik vernomen via de media, net als ieder ander”, aldus Lavrov.

President Barack Obama van de Verenigde Staten en de Russische president Vladimir Poetin hebben vrijdagavond telefonisch met elkaar gesproken over „dringende kwesties” zoals Edward Snowden, maakte de woordvoerder van Poetin zaterdag bekend.

De Russische president bood de klokkenluider al eerder asiel aan, op voorwaarde dat hij zou stoppen met het „werk dat erop gericht is onze Amerikaanse partner te schaden”. De Amerikaan die al bijna 3 weken op het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou verblijft, had dit aanbod eerder afgewezen.

Als hij asiel krijgt in Rusland, kan hij zich vrijer bewegen en kan hij het vliegveld van Moskou, waar hij nu verblijft, verlaten. Op termijn wil Snowden naar Latijns-Amerika gaan, meldde WikiLeaks, de website voor klokkenluiders.