Nieuws
1087439
Nieuws

Veilingrecord voor legendarische Mercedes-Benz

Nog nooit werd een auto op een veiling voor zoveel geld verkocht. De Mercedes-Benz W196 Formule 1-auto werd voor meer dan 20 miljoen euro afgehamerd.

17,5 miljoen pond

De Mercedes W196 werd bestuurd door Juan Manuel Fangio in 1954. Hij won de Duitse en Zwitserse Grand Prix met deze auto, hierdoor won Mercedes toen ook het wereldkampioenschap in dat jaar.

De W196 had geen bodemprijs op de veiling, het was dus even afwachten wat er voor betaald zou gaan worden. Lange tijd waren er een flink aantal bieders, zowel telefonisch als in de zaal, aan het bieden voor de auto, totdat bij vijftien miljoen pond een nieuwe bieder uit de zaal zich meldde. Uiteindelijk ging de auto voor 17,5 miljoen pond, zo'n 20,2 miljoen euro.

Let wel: dit is exclusief veilingtoeslag, belastingen en dergelijke. Inclusief deze toeslagen is de prijs 19.601.500 miljoen pond, 22,7 miljoen euro.

Geschiedenislesje

Juan Manuel Fangio was decennialang een recordhouder in de F1, met vijf titels op zijn naam. Met deze auto won hij in 1954 twee grote prijzen: die van Duitsland en Zwitserland. Speciaal voor de coureur werd de auto aangepast, want hij wilde de stand van de wielen kunnen zien.

Mercedes ging met het verzoek aan de slag en verwijderde de wielkasten van de auto. Ze bouwden twee auto's, de #00005 en deze auto, de #00006. Fangio bewees meteen dat de aanpassingen zinvol waren, want de GP van Duitsland was de eerste race na de aanpassingen en die won hij dus.

Wat de auto ook uniek maakt is het feit dat Mercedes slechts twee jaren meedeed in de Formule 1 in de jaren 50. Sinds 2010 is het team weer terug in de hoofdklasse van de autosport.