Nieuws
1087445
Nieuws

Opgeli(u)cht

De familie Van Henne is door internetcriminelen voor 1600 euro opgelicht met een Spaans vakantiehuis. Een nepsite en spooknota werden hen fataal. Geld kwijt, vakantie naar de knoppen.

Eigenaar Evert van de Beek van Parc Ganuenta in het Zeeuwse Colijnsplaat trok zich de ellende zo aan, dat hij gratis een 12-persoons villa met zwembad aanbiedt. ‘We mogen er een midweek in. Ik ben diep geraakt door dit mooie gebaar. Het vakantiegevoel is helemaal terug’, zegt Theo van Henne.

Hij kon het eerst niet geloven en dacht aan een misplaatste grap. ‘Maar ik heb de bevestiging binnen. We hoeven niks te betalen’, aldus een ontroerde Van Henne. Zo kan het dus ook. Gelukkig bestaan empathie en liefdadigheid nog in een (reis)wereld, waarin je constant op je hoede moet zijn voor beunhazen, dieven en fraudeurs.

Het hoogseizoen is maar net begonnen, of ik word alweer overstelpt met klachten over verpeste vakanties, valse beloften, overboekingen, plundering van rekeningen via pinautomaten en creditcards, zakkenrollerij en schrijnende gevallen van spaarcentenroof.

Slachtoffers zijn vaak ten einde raad. Je moet ook niet naïef zijn. Grote bedragen overmaken naar onbekenden is niet slim, zeker niet als op www.sgr.nl blijkt dat ze niet zijn aangesloten bij het Garantiefonds.

Alle alarmbellen moeten afgaan bij de combinatie van prachtige plaatjes en superlage prijzen op ‘nieuwe’ reiswebsites en extra korting als je snel betaalt. Hoe betrouwbaar en professioneel het er ook uitziet. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook…

p.eldering@telegraaf.nl