Nieuws
1087446
Nieuws

Lezer: Ze moeten geweten hebben dat we vertrokken

Inbraaktijd: Tips voor thuis

De beste inbraakbeveiliging is alarm: kabaal en licht. Lezers rekenen allang niet meer op de politie of op buren. Liever zorgen zij ervoor dat hun huis in de vakantie een bewoonde indruk geeft.

Met een deegroller achter de voordeur gaan zitten, is veruit de beste beveiliging voor het huis in vakantietijd. Maar aangezien ook de oer-Hollandse deegroller eerdaags zonder twijfel op de lijst van ongewenste wapens gaat komen, biedt nog slechts een dure alarminstallatie uitkomst om het huis te beveiligen.

Kabaal schrikt inbrekers af. Verder reageert er vrijwel niemand, want in woonbuurten hoort men de hele dag sirenes van alarmsystemen, vooral loos alarm van auto's. Daar reageert niemand meer op, mensen hebben hun handen vol aan hun eigen veiligheid en die van hun eigen spullen.

Veruit de meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Zij willen in de kortst mogelijke tijd hun slag slaan, zonder gestoord te worden door dingen die de aandacht trekken van de omgeving, zoals uitbundig licht of geluid. Daarom is het ook van belang dat dieven van buitenaf geen waardevolle zaken kunnen zien liggen, zodat zij niet van tevoren hun buit al kunnen uitzoeken.

Hang- en sluitwerk, de deuren en ramen zelf en de kozijnen moeten dusdanig sterk zijn, dat zij niet in een oogwenk kunnen worden opengebroken.

Dit zijn basiswijsheden die elk zinnig mens kan bedenken, daar hoeft geen dure preventie-ambtenaar voor langs te komen.

Bij de politie, die de handen tenslotte meer dan vol heeft aan het uitschrijven van boetes, zet men de wereld maar al te graag op z'n kop: niet de dief is fout, maar degene die zo brutaal was iets duurs te bezitten en dat thuis op tafel neer te leggen. Het bezit is al verdacht en het op tafel leggen ervan valt al helemaal niet goed te praten.

Als je al op de politie mag rekenen, is dat slechts voor een bureaucratisch verhaal achteraf, uitsluitend omdat de verzekering dat eist.

Vakantiegangers doen er dus goed aan vóór vertrek hun huis tot onneembare burcht te maken. Melding van alarm via een meldkamer naar de politie is vooral duur en weinig effectief, want meestal te laat. Beter is het om jezelf of direct omwonenden te laten waarschuwen, via het mobiele netwerk.

Opvallend veel lezers, die mij mailden dat bij hen in de vakantietijd was ingebroken, vertellen dat hun huis - en hun bewegingen - door de dieven kennelijk tevoren uitgebreid waren geobserveerd. ,,De inbrekers moeten precies geweten hebben wanneer wij vertrokken", mailt een lezeres uit Heerlen.

,,Een lichtje laten branden werkt meestal ook goed", mailt mij J. H. Kruger. Hij laat inkomende gesprekken op zijn vaste telefoon tijdens de vakantie automatisch doorverbinden met zijn mobieltje: ,,Dieven die door op te bellen willen checken of er iemand thuis is, krijgen dus altijd iemand aan de lijn."

Frits van de Kant zweert bij een goede oppas, die ook de brievenbus leegt en de post buiten het zicht opstapelt. Ook overweegt hij om buiten een bewegingsdetector aan te brengen, waardoor binnen het licht aan springt, zodra er iemand langs zijn huis loopt.

Lezers zijn vindingrijk genoeg.

Volgens mevrouw C. van Leeuwen gaat er niets boven een goede waakhond, Jaap ten Haaf mailt mij dat hij een jachtgeweer heeft, met een touwtje, gericht op de voordeur. Maar wie haalt dat geweer weg als onze Jaap zelf, moe van de reis, midden in de nacht thuis komt van vakantie?

Heel wat lezers hebben zo'n tv-simulator aangeschaft, zo las ik uit de talloze reacties op mijn vraag van vorige week. De Lidl had zo'n ding, dat de indruk geeft alsof er in huis een tv aan staat, als vakantie-aanbieding. Sommige lezers menen dat ik dit niet in de krant had mogen schrijven, ,,want nu weten alle inbrekers het ook".

Leuk bedacht, maar de meeste inbrekers vind je op de beveiligingsbeurs.

jvnoord@telegraaf.nl