Nieuws/Binnenland
1087456
Binnenland

VOG voor vrijwilliger blijft gratis

Sport-, scouting- en andere verenigingen kunnen vanaf het najaar van 2014 kosteloos een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers die bij hun organisatie aan de slag gaan. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) en zijn collega Martin van Rijn (Volksgezondheid) kondigen zaterdag aan dat de proef met de gratis VOG werkt en dus volgend jaar definitief wordt ingevoerd.

Uit onderzoek door het Verwey Jonker Instituut blijkt dat het gratis beschikbaar stellen van de verklaring voor vrijwilligers, liefst in combinatie met heldere gedragsregels en de mogelijkheid om 'foute vrijwilligers' te registreren, aantoonbaar bijdraagt aan een veilig klimaat op de sport- en hobbyclub, aldus Teeven en Van Rijn. De verklaring is voor vrijwilligers die met minderjarigen werken. Vrijwilligers die in de weer zijn met mensen met een verstandelijke beperking, kunnen voortaan hun VOG vergoed krijgen.

Ruim 2 miljoen mensen doen in Nederland vrijwilligerswerk met kinderen. Clubs doen er verstandig aan een VOG aan te vragen voor mensen die zich als vrijwilliger melden, omdat ze zo kindermisbruikers en anderen met verkeerde bedoelingen kunnen weren.

Om te voorkomen dat 'foute' vrijwilligers van de ene naar de andere vereniging gaan, kunnen personen tegen wie maatregelen zijn genomen op een lijst worden gezet. De verenigingen kunnen ook gebruik maken van tips en materiaal dat de rijksoverheid heeft ontwikkeld om vrijwilligerswerk veiliger te maken.