Nieuws/Binnenland
1087518017
Binnenland

Laagste aantal coronabesmettingen in negen maanden, intensive cares lopen verder leeg

BILTHOVEN - De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week flink doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in totaal 8981 positieve testresultaten, 38 procent minder dan een week eerder. De besmettingscijfers zijn op het laagste niveau beland sinds de nazomer van vorig jaar. Ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald, na twee dagen van heel lichte stijging.

Een cruciaal verschil is dat de besmettingen toen weer begonnen toe te nemen, terwijl het coronavirus zich nu steeds langzamer verspreidt. Volgens het RIVM heeft dat alles te maken met de vaccinaties. Het aantal gevallen van de afgelopen week komt neer op 53 per 100.000 inwoners.

Reproductiegetal zakt

Het reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen worden besmet door mensen die het virus hebben opgelopen, is gezakt naar 0,78. Afgelopen vrijdag becijferde het RIVM het nog op 0,83. Helemaal actueel is dit cijfer nooit; het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om het vast te stellen.

In zeven dagen tijd werden ook slechts 21 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat waren er een week eerder nog 63.

Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 232 nieuwe patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM nog 380 opnames. De daling bedraagt daarmee 39 procent.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 645 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 27 september.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Vergeleken met maandag is het aantal coronapatiënten met 36 gedaald. In de twee dagen ervoor waren er in totaal negen opgenomen patiënten bijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 395 mensen met corona, 23 minder dan op maandag. Voor het eerst sinds 24 september komt dat aantal onder de 400 uit. Intensive cares behandelen nog 250 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 11 oktober. Dat zijn er 13 minder dan op maandag en het is de 23e achtereenvolgende dag dat de bezetting op de corona-ic’s daalt.

De coronavleugels van ziekenhuizen zijn de laatste weken leeggelopen. Dat komt doordat steeds minder coronapatiënten hoefden te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 45 nieuwe coronapatiënten op een verpleegafdeling of intensive care. Vorige week dinsdag ging het 52 mensen, de dinsdag daarvoor om 83 en nog een dinsdag eerder om 123.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 327 coronapatiënten opgenomen, het laatste aantal sinds het centrum in oktober begon met het delen van die gegevens.