Nieuws/Buitenland
1087520
Buitenland

Spanje levert verdachte moord Djindjic uit

Spanje levert de Servische maffioso Luka Bojovic uit aan Servië. Daartoe heeft de regering in Madrid vrijdag besloten. Bojovic was de baas van de beruchte Zemun-clan, die de moord op de Servische premier Zoran Djindjic in 2003 organiseerde.

Bojovic zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 20 liquidaties, onder meer in Nederland. Hij zou ook banden hebben (gehad) met Willem Holleeder. Bojovic werd vorig jaar opgepakt in een restaurant in Valencia.

De Zemun-clan genoot in de jaren 90 bescherming van president Slobodan Milosevic en diens geheime diensten. De organisatie hield zich bezig met moorden, mensenhandel en het verhandelen van drugs en wapens.

Bojovic wordt in Nederland niet meer gezocht, zo liet het Openbaar Ministerie vorig jaar na zijn arrestatie weten. Een onderzoek dat tegen hem liep, is geseponeerd. Dat was gericht op de strijd in de Amsterdamse onderwereld tussen de 'Joego-maffia' en groepen rond Holleeder.

De hervormingsgezinde Djindjic was een van de kopstukken van de Servische oppositie die Milosevic in 2000 ten val bracht. De Semun-clan wilde zich niet neerleggen bij het verlies van de macht, terwijl Djindjic juist probeerde de georganiseerde misdaad de wind uit de zeilen te nemen. Op 12 maart 2003 werd hij doodgeschoten voor zijn kantoor in Belgrado. De eigenlijke daders zijn tot lange celstraffen veroordeeld, maar de achtergrond van de moord is nog niet helemaal opgehelderd. Het voormalige hoofdkwartier van de Zemun-clan in de Servische hoofdstad is met de grond gelijkgemaakt. Milosevic overleed in 2006 tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.