Nieuws/Binnenland
10877
Binnenland

Oekraïnereferendum spekt eigen bankrekening

Massaal misbruik subsidiegeld

Amsterdam - De subsidies voor campagnes rond het Oekraïnereferendum zijn op grote schaal misbruikt om de eigen bankrekening te spekken. Daarbij werd fraude niet geschuwd.

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar twintig subsidiedossiers van de in totaal tachtig die de referendumcommissie openbaarmaakt na beroep door de krant op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Bij de helft van deze twintig subsidies aan rechtspersonen (bedrijven, stichtingen en politieke partijen) is sprake van fraude of het bevoordelen van vrienden of familie. Soms lag het gesjoemel er zo dik bovenop dat de referendumcommissie het geld heeft teruggevraagd. Maar er zijn ook genoeg dubieuze facturen wel betaald.

Zo maakte de jongerenafdeling van de Partij voor de Dieren 1200 euro over naar een bedrijfje van de webmaster van die partij voor het ontwerp van een site en een facebookpagina. GroenLinks huurde voor 80 euro per uur een ‘deskundige’ in, die tien uur nodig had om de achterkant van een flyer vol te schrijven.

Subsidie terugbetalen

Bij de politieke partij Forza Haarlemmermeer probeerde een man de aanschaf van een nieuw kostuum te declareren. Ook was hij voornemens zichzelf als presentator voor een debat in te huren, à 3000 euro. Voor beide gevallen stak de referendumcommissie een stokje, de rekeningen werden wel betaald.

Het ‘Forum voor maatschappelijk debat’ moet alle subsidie terugbetalen. Voor het modereren van een website werd een bon ingeleverd voor 23.000 euro, maar er kwamen slechts 1500 bezoekers op de site.

Ook Gay Group BV van Frederik van den Bosch is door de referendumcommissie betrapt op gesjoemel. Hij huurde zichzelf in via andere BV’s, voor astronomische bedragen. Veel inhoud leverde dat niet op. De overheid kon het belastinggeld uiteindelijk terugvorderen omdat het bedrijf zich niet aan de afspraak hield om een neutrale campagne te organiseren. Gay Group werd voorstander, en bereikte slechts dertienduizend bezoekers. Opvallend is een factuur van ruim 900 euro van voormalig homovoorman en ex-VVD raadslid Frank van Dalen. Voor ‘expertise’, aldus de rekening.

Urenopgave

De directeur van de Max van der Stoel foundation, een stichting van de Partij van de Arbeid, had het blijkens zijn eigen urenopgave maar wat druk met het ‘begeleiden’ van een cartoonist en een illustrator, en het organiseren van een Facebookcampagne. 61 uur à 35 euro kostte hem dit gedurende ruim een maand. De daadwerkelijke uitvoerders van het werk rekenden gemiddeld duizend euro per tekening.

De jongerenafdeling van de partij pakte het een stuk handiger aan. De cartoon die zij lieten maken, van Wilders die met Poetin zoent, haalde immers wel het nieuws. De plaat was ook nog eens stukken goedkoper: de tekenaar rekende 350 euro. De Jonge Socialisten toonden bij de afhandeling van de subsidie aan ze echt bij een ‘ideeënpartij’ zitten: voor het concept rekende de club namelijk 700 euro.