Nieuws/Buitenland
1088518
Buitenland

Verbod op rookreclames

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil dat er wereldwijd een verbod komt op reclames voor roken. Dat blijkt uit het jaarverslag over de campagne tegen het roken dat de WHO woensdag publiceerde.

Momenteel geldt er in 24 landen een volledig verbod op reclame ter bevordering van roken en nog eens 100 landen hebben maatregelen tegen het roken opgelegd. De WHO vindt dit echter niet genoeg en wijst op de 67 landen die niets tegen reclame voor roken doen.

Jaarlijks overlijden 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken, onder wie zo'n 600.000 mensen die zelf niet rookten, maar rook van anderen inademden. Dit dodental kan volgens de gezondheidsorganisatie oplopen tot 8 miljoen in 2030. „Elk land heeft de verantwoordelijkheid om zijn bevolking te beschermen tegen deze gevolgen”, aldus WHO-directeur Margaret Chan.

Gevolgen van roken kunnen met verscheidene maatregelen worden bestreden. Uit het WHO-rapport blijkt dat het verbod op roken in openbare plaatsen en op de werkplek een effectieve maatregel is. Deze maatregel is in 32 landen, waaronder Nederland, opgelegd. Ook waarschuwingen op de verpakkingen van tabak, zoals 'Roken is dodelijk', zijn volgens de WHO zeer effectief.

De tabaksindustrie geeft jaarlijks miljarden euro's uit aan advertenties ter bevordering van roken. De landen in de WHO hebben afgesproken dat het tabaksgebruik in 2025 met 30 procent moet zijn verminderd in vergelijking met enkele jaren geleden. Om hieraan te voldoen, roept de WHO alle landen op om maatregelen tegen het roken in te voeren of uit te breiden. „Als er geen wereldwijd verbod op reclames voor roken komt, zullen jongvolwassenen ten prooi blijven vallen aan de agressieve tabaksindustrie”, vreest Chan.