Nieuws/Binnenland
1088578
Binnenland

'Politieke partijen in rood door val kabinet'

De val van het kabinet vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat politieke partijen steeds krapper bij kas komen te zitten. Door de onverwachte verkiezingen die daarna volgden, zijn meerdere partijen in het rood geëindigd. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van de politieke partijen door Het Financieele Dagblad.

Alleen VVD, D66 en 50PLUS wisten het jaar positief af te sluiten, stelt de krant. De PVV werkte niet mee aan de analyse. Grote verliezers waren, zo stelt het FD, CDA, PvdA en GroenLinks, met een negatief saldo van respectievelijk 1,8 miljoen, 1,3 miljoen en 0,9 miljoen. De laatste twee kwamen zo diep in het rood dat ze moesten reorganiseren.

In totaal gaven de partijen voor de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 11,5 miljoen euro uit. Dat is 1,5 miljoen meer dan voor de campagne van 2010. Voor de verkiezingsstrijd in 2012 was 8,7 miljoen beschikbaar, waarna vrijwel alle partijen een dringend beroep op sympathisanten deden om geld te doneren.

Uit de jaarverslagen blijkt nu dat dit beroep niet tevergeefs was. Aan giften en donaties haalden de partijen gezamenlijk 2,7 miljoen binnen. Koploper is de VVD, die bijnaâÇë700.000 euro wist op te halen, weet de krant.

De VVD, grote winnaar van de verkiezingen van 2012, was ook de partij die het meeste geld aan de campagne spendeerde:âÇë3,2 miljoen. Een goede tweede was de PvdA met 2,2 miljoen. De socialisten werden op de voet gevolgd door het CDA (1,6 miljoen) en de SP (bijna 1,6 miljoen).