Nieuws
1088791
Nieuws

'Huizenkoper moet sparen'

MET VIDEO Huizenkopers zullen in de toekomst tienduizenden euro’s spaargeld moeten meenemen. Dat adviseert de Commissie Structuur Nederlandse Banken in het nog geheime advies aan minister Dijsselbloem, zo melden ingewijden aan De Telegraaf.

De commissie onder leiding van oud-Rabobank-topman Herman Wijffels adviseert om op termijn de maximale ’loan to value’, de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning, omlaag te brengen naar hooguit tachtig procent. Dat betekent dat Nederlanders twintig procent van het benodigde bedrag zelf moeten inbrengen. Om dat geld bij elkaar te sparen zouden jongeren tot 35 jaar de mogelijkheid moeten krijgen om hun pensioenpremies via ’bouwsparen’ fiscaalvriendelijk opzij te leggen als startkapitaal voor een woning, zo adviseert de commissie in haar rapport over de toekomst van de bankensector dat morgen wordt gepresenteerd.

Terugschroeven

De commissie stelt vast dat wij tot meer dan 110 procent van de woningwaarde lenen, terwijl dat in andere West-Europese landen tussen tachtig en honderd procent ligt. In het Lenteakkoord is recent al besloten om de maximale LTV in stappen terug te schroeven naar honderd procent in 2018.

De hoge hypotheekwaarde was in Nederland tot de crisis geen probleem, omdat de waarde van het huis binnen enkele jaren zou zijn opgelopen tot boven de lening. Maar inmiddels zijn de prijzen juist gaan dalen, waardoor de waarde van steeds meer huizen is gedaald tot onder de leningwaarde. Inmiddels staan ongeveer een miljoen woningen daardoor ’onder water’.

Bijkomend effect van de maatregel zou een lagere hypotheekrente kunnen zijn.

Behalve dat kopers tienduizenden euro’s eigen geld moeten inbrengen, leidt de voorgestelde aanpassing van de maximale leninghoogte tot een afname van de vraag naar koopwoningen en maakt het extra huurwoningen noodzakelijk. De maatregel is daarom niet wenselijk zolang de huizenmarkt verder verslechtert, maar zou moeten worden ingevoerd wanneer de huizenprijzen weer gaan stijgen.