Nieuws/Binnenland
1088805197
Binnenland

’Vermoedelijk wel verband’

Opnieuw explosie bij Poolse winkel, nu in Beverwijk

Wéér een explosie bij een Poolse supermarkt.

Wéér een explosie bij een Poolse supermarkt.

BEVERWIJK - Bij een explosie in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is woensdagochtend kort na 05.00 uur de achtergevel van een Poolse supermarkt fors beschadigd. De ravage ter plaatse is groot. Er zijn geen slachtoffers of gewonden.

Wéér een explosie bij een Poolse supermarkt.

Wéér een explosie bij een Poolse supermarkt.

De ingang van de winkel zit aan de binnenzijde van het winkelcentrum Beverhof. Die is onbeschadigd en dus gewoon open. De achterzijde ligt aan de openbare weg, het Slangenwegje. Die is afgesloten vanwege het onderzoek. Er liggen gevelstenen van de gemetselde muur verspreid over de straat. Ter plaatse is het rustig.

Rechercheurs, politiemensen en ook mensen van Defensie lopen rond het plaats delict. Ze zoeken vermoedelijk naar mogelijke resten van explosief materiaal. Er is weinig publiek, maar wel staat er veel pers. Medewerkers van een naastgelegen kapsalon in het winkelcentrum zijn wat meubilair aan het afstoffen.

Het gaat wederom om een Biedronka-winkel, net zoals bij eerdere explosies in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther. De politie zegt dat het zeer aannemelijk is dat er een verband is. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

De winkels in Aalsmeer en Beverwijk lijken wel dezelfde eigenaar te hebben. „We waren bezig met een nieuwe zaak. Die moest binnenkort in Beverwijk openen”, zei Moshkhal Mahmoed, de eigenaar van een winkel in Aalsmeer, dinsdag tegen De Telegraaf.

Een explosie heeft veel schade aangericht bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk.

Een explosie heeft veel schade aangericht bij winkelcentrum Beverhof in Beverwijk.

„We hebben geen vijanden”, zei Mahmoed, die niet kan bedenken uit welke hoek het komt.

Een Poolse buurman die maandag poolshoogte kwam nemen, zegt dat hij van de eigenaren wel een hint heeft gekregen. „Toen ze zagen wat er was gebeurd en ik met hen gesproken had, zeiden ze tegen me: ’We denken al te weten wie hierachter zit’.” Dat laatste ontkent Mahmoed.

Burgemeester: ’grove aanslag’

De explosie is „een grove aanslag met grote materiële schade.” Dat zegt burgemeester van Beverwijk Martijn Smit in een reactie op de ontploffing.

Volgens Smit werd de markt in de omgeving al wel opgebouwd toen de explosie rond 05.15 uur plaatsvond. De burgemeester is volgens zijn woordvoerder blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Hij spreekt van een drama voor de eigenaar en een grote schrik voor de omgeving.

Supermarkt

Eerder deze week waren er explosies in het Noord-Hollandse Aalsmeer en het Brabantse Heeswijk-Dinther, allen bij Poolse Biedronka-winkels. Het gaat om een keten van Nederlandse winkels die in handen is van Koerdische Irakezen. Hoewel de naam overeenkomt met de in Polen bekende supermarktketen Biedronka, hebben de Nederlandse filialen niets van doen met de Poolse keten.

De politie ziet nog geen reden om een landelijk team te formeren voor de aanslagen op supermarkten. De zaak wordt vooralsnog opgepakt door de recherche van de eenheden waar de explosies plaatsvinden, maar dat kan later nog veranderen, zegt Wendy Boudewijn, politiewoordvoerder van Noord-Holland.

„We zijn uitgebreid bezig met forensisch onderzoek. Ook worden de eigenaren van de supermarkt gehoord.”

Heeft u informatie over de achtergrond van het geweld bij de Poolse supermarkten? Mail naar m.van.wely@telegraaf.nl of gebruik onze whatsapp tiplijn.