1089043
Binnenland

Drents Museum opent expo over Dode Zeerollen

Het Drents Museum in Assen opent dinsdag een grote overzichtstentoonstelling over de vermaarde Dode Zeerollen. In totaal zijn tot begin volgend jaar in het museum 16 originele manuscripten te zien, samen met ruim 400 objecten uit de joodse cultuur rond het jaar 0. Het is voor het eerst in bijna 20 jaar dat de Dode Zeerollen weer in Europa worden tentoongesteld.

Het is de eerste keer dat in Nederland een complete tentoonstelling, waaraan 5 jaar is gewerkt, aan de beroemde geschriften wordt gewijd, aldus het Drents Museum. Klapstuk is een fragment van 1 meter lang, dat zelden buiten Israël wordt vertoond.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in een aantal grotten rond de nederzetting Qumran en worden beschouwd als de eerste Bijbel. Ze werden daar waarschijnlijk verstopt tijdens de verloren Joodse opstand tegen Rome (66-70 na Christus), om ze niet in handen te laten vallen van de Romeinse legioenen.

De manuscripten zijn zo kwetsbaar dat ze halverwege de tentoonstelling worden vervangen door een nieuwe serie. De rollen zijn vooral gevoelig voor licht.