1089334
Binnenland

'Mees woont in huis van 1 miljoen'

De 44-jarige Nederlandse econome en feministe Heleen Mees, die vastzat voor het stalken van topeconoom Willem Buiter, woont in een luxe appartement in hartje Brooklyn in New York. Het appartement heeft ongeveer 1 miljoen dollar gekost. Maar ondanks dit 'goudmijntje' bleek donderdag dat de in opspraak geraakte econome haar borgsom van 5000 dollar niet kon betalen.

De loft van Mees is te vinden op de website Airbnb. Slapen in een appartement in het zogeheten Sweeney Building kost een luttele 200 euro per nacht.  Mees betaalde op haar beurt in 2004 $880.000 dollar voor haar appartement, zo blijkt uit de koopovereenkomst waar weblog Daskapital.nl de hand oplegde. De waarde van haar woning wordt nu geschat op zo'n 1 miljoen dollar.

Desondanks lukte het Mees amper om haar borgtocht van 5000 dollar te betalen. Ze zat twee dagen opgesloten in de vrouwengevangenis van Rikers Island, het grootste gevangeniscomplex van New York.  Volgens documenten van de New Yorkse politie moet de econome vrijdag 5 juli voor de rechter verschijnen.

Mees stuurde Citigroup-econoom Willem Buiter tussen juli 2011 en juli 2013 ten minste duizend emails nadat hij zijn buitenechtelijke affaire met haar verbak. De inhoud daarvan varieerde van bedreigende teksten zoals ‘Ik hoop dat je vliegtuig neerstort’ tot wanhopige en seksueel getinte pogingen hem weer tot contact te verleiden.

Buiter zou niet de eerste zijn die Mees gestalkt heeft. Eerder zou de econome een Haagse wethouder hebben lastiggevallen.