Nieuws/Buitenland
1089668
Buitenland

Egyptische leger doodt aanhanger Mursi

Bij een demonstratie van aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi zijn vrijdag zeker drie doden gevallen. De schoten vielen toen honderden mensen probeerden bij het hoofdkwartier te komen van de Republikeinse Garde. Dat is de plek waar Mursi waarschijnlijk wordt vastgehouden.

Volgens de eerste berichten openden militairen het vuur. Het leger ontkende even later de schoten te hebben gelost.

Het is niet duidelijk of ook andere veiligheidstroepen dan het leger aanwezig waren. Een legerwoordvoerder zei dat de militairen er alleen losse flodders en traangas gebruiken.

In Caïro hebben zich vrijdag na het gebed tienduizenden mensen verzameld om hun ongenoegen te uiten over de machtsgreep van het leger. In de wijk Nasr-City wierpen boze Egyptenaren barricades op terwijl het leger met gepantserde voertuigen aanwezig was. Ook in andere steden van het land zijn duizenden mensen de straat opgegaan, zoals in Alexandrië en Luxor.

Het leger zette de islamistische president Mursi woensdag af na hevige protesten tegen zijn bewind en met instemming van veel oppositie- en religieuze leiders. Toen de Moslim Broederschap donderdag protesten tegen de coup aankondigde, liet het leger weten deze te zullen dulden. De legerleiding zei het recht op protest te respecteren, zolang de demonstraties de nationale veiligheid niet in gevaar brengen.

VN-mensenrechtenchef Navi Pillay noemde de staatsgreep vrijdag „een nieuwe kans om een functionerende en welvarende democratie te worden”. Hoewel de Verenigde Naties en veel westerse landen mild hebben gereageerd op de machtswisseling, heeft de Afrikaanse Unie Egypte geschorst als lid.

Twee leiders van de Moslim Broederschap die woensdag gearresteerd werden zijn vrijdag weer vrijgelaten. Het onderzoek tegen hen voor het aanzetten tot geweld gaat wel verder.

Ook leider van de broederschap Mohamed Badie zou zijn gearresteerd en weer vrijgelaten. Hij verscheen vrijdag bij een demonstratie in Caïro en eiste dat de afgezette president Mohamed Mursi terug in functie komt. „Tegen het grootse Egyptische leger zeg ik: God is groot, we zullen offeren”, zei Badie.

De Moslim Broederschap waar Mursi uit voortkwam, behaalde met haar partij FJP de afgelopen jaren verkiezingsoverwinningen. Mursi werd vorig jaar van de FJP de eerste democratisch gekozen president van Egypte.