Nieuws
1089676
Nieuws

Feitjes over het Vrijheidsbeeld

Op 4 juli - Onafhankelijksdag - is het Vrijheidsbeeld weer open gegaan voor het publiek, na een restauratie van iets meer dan acht maanden nadat het beschadigd was geraakt door de orkaan Sandy. Hier 35 feitjes over het werelberoemde 'Statue of Liberty'.

1. De volledige naam van het beeld is 'Liberty Enlightening the World'.

2. Frankrijk deed het beeld cadeau aan de VS in 1886.

3. Het hoofd van het Vrijheidsbeeld is op de World's Fair in Parijs in 1878 voor het eerst getoond aan het publiek.

4. Het is een afbeelding van Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid.

5. Ze houdt een fakkel en een boek vast met daarop de datum van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring (4 juli 1776).

6. Van de grond tot de top van de fakkel is het beeld 93 meter hoog en weegt het 204.000 kg.

7. Lady Liberty heeft schoenmaat 879.

8. Ze heeft een heupomtrek van elf meter.

9. Bezoekers moeten 354 traptreden oplopen om in de kroon van het beeld te komen.

10. Er zijn 25 ramen in de kroon.

11. Zo'n 4 miljoen mensen bezoeken het beeld elk jaar. Ter vergelijking: meer dan 6 miljoen mensen bezoeken de Eiffeltoren en ongeveer 3,5 miljoen mensen The London Eye.

12. De zeven punten van de kroon staan voor de zeven oceanen en de zeven continenten van de wereld. Op deze manier wordt het universele concept van de vrijheid belicht.

13. Het beeld heeft een ijzeren frame en een koperen buitenkant. In de loop der jaren is het door oxidatie groen geworden. Hoewel het eigenlijk beschading van het beeld is, is het tegelijk ook bescherming.

14. Edouard de Laboulaye heeft het idee voor het Vrijheidsbeeld geopperd. Frederic-Auguste Bartholdi heeft het ontworpen.

15. Gustave Eiffel, de man die de Eiffeltoren heeft ontworpen, heeft ook het frame van het Vrijheidsbeeld ontworpen.

16. Er zijn driehonderd verschillende soorten hamers gebruikt bij het maken van het koperen raamwerk.

17. Voor het gezicht van het Vrijheidsbeeld heeft de moeder van Bartholdi, genaamd Charlotte, model gestaan.

18. De originele fakkel is in 1984 vervangen voor een nieuwe, die bedekt is met 24 karaats bladgoud.

19. Ook al kun je de voeten van Lady Liberty niet goed zien, ze staat op gebroken kettingen en boeien. Haar rechtervoet staat omhoog, om uit te drukken dat ze wegloopt van onderdrukking en slavernij en staat voor vooruitgang.

20. Het Vrijheidsbeeld is het symbool geworden van immigratie tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. Meer dan 9 miljoen immigranten kwamen de VS binnen en vaak was het beeld het eerste wat zij zagen als zij arriveerden per boot.

21. De beroemste verschijning van het beeld op het witte doek was in de film Planet of the Apes in 1968.

22. Het beeld is verwoest in de films Independence Day  en The Day After Tomorrow.

23. Het beeld is betaald door contributies van zowel Fransen als Amerikanen. In 1885 heeft een krant in New York genaamd World gepubliceerd dat $102,000 was gedoneerd en dat 80 procent van dit totaalbedrag was gegeven in kleinere bedragen dan één dollar.

24. Zowel Boston als Philadelphia hebben voorgesteld om het hele beeld te betalen, maar dan werd er wel verwacht dat het in die plaats zou komen te staan.

25. In 1984 is het Vrijheidsbeeld opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

26. Met harde winden van 80 km/u beweegt de onderkant van het beeld met zo'n 3 centimeter en de torso beweegt zelfs 5 centimeter.

27. Lady Liberty wordt ongeveer 600 keer per jaar getroffen door de bliksem sinds ze is gebouwd. In 2010 is dit voor het eerst door een fotograaf vastgelegd.

28. Sinds het beeld staat hebben twee mensen zelfmoord gepleegd door er vanaf te springen. De eerste in 1929 en de tweede in 1932. Er zijn veel meer mensen die zijn gesprongen, maar die hebben het allemaal overleefd.

29. De Amerikaanse dichteres Emma Lazarus heeft in 1883 over het Vrijheidsbeeld een gedicht geschreven genaamd The New Colossus. In 1903 is het gedicht gegraveerd in een bronzen plak en is het geplaatst in het beeld, op de begaande grond.

30. Het eiland waar het beeld op staat heette eerst Bedloe Island, maar de naam is in 1956 veranderd in Liberty Island.

31. Er zijn verschillende replica's van het beeld. Een kleinere versie staat in Parijs en in Las Vegas.

32. In 1944 knipperde de lichten een morse code: V. Die stond voor Victory in Europa.

33. Andy Warhol heeft een schilderij van het beeld gemaakt in de jaren '60 als onderdeel van zijn Pop Art-series. Momenteel wordt de waarde van dit schilderij geschat op 35 miljoen dollar (circa 28 miljoen euro)

34. In oktober 2013 viert het Vrijheidsbeeld haar 127e 'verjaardag'.

35. Op een 10 dollar briefje staan twee afbeeldingen van het beeld.