Nieuws
1089693
Nieuws

Johannes Pauls II wordt heilig verklaard

Wijlen paus Johannes Paulus II wordt heilig verklaard. Paus Franciscus heeft een tweede wonder aan hem toegeschreven en een decreet daartoe ondertekend, liet het Vaticaan vrijdag weten. Johannes Paulus II, ofwel de Poolse kardinaal Karol Józef WojtyEéa, stierf in 2005 nadat hij in 1978 paus was geworden.

Ook paus Johannes de XXIII zal heilig worden verklaard. Die leidde de Rooms-Katholieke Kerk tussen 1958 en 1963 en riep de Tweede Vaticaanse Concilie bijeen. Er is nog geen datum bekend waarop de heiligverklaringen zullen zijn.

Johannes Paulus II, ofwel de Poolse kardinaal Karol Józef WojtyEéa, stierf in 2005. Hij was in 1978 paus geworden. Ook paus Johannes XXIII zal heilig worden verklaard. Die leidde de Rooms-Katholieke Kerk tussen 1958 en 1963 en riep het Tweede Vaticaanse Concilie bijeen. Er is nog geen datum bekend waarop de heiligverklaringen zullen zijn.

Een heiligverklaring kan plaatsvinden wanneer er twee wonderen toegeschreven kunnen worden aan een persoon. Het tweede wonder van Johannes Paulus II heeft betrekking op een Italiaanse vrouw die van kanker is genezen. Dat zou zijn gebeurd op 1 mei 2011, de dag waarop Johannes Paulus zalig werd verklaard. Vorige maand erkende een commissie van gespecialiseerde theologen van het Vaticaan al het tweede wonder. Eerder al was hem de onverklaarbare genezing van een andere vrouw toegeschreven.

Johannes XXIII, bij de burgerlijke stand Angelo Giuseppe Roncalli, wordt heilig verklaard zonder dat een tweede wonder is erkend. Franciscus heeft voor dit „bijzondere geval” een uitzondering gemaakt, aldus Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi: „Wij kennen allen de deugd en de persoonlijkheid van paus Roncalli; het is niet nodig de redenen van zijn heiligheid uit te leggen.”

Zaligen en heiligen worden in de Rooms-Katholieke Kerk vereerd wegens hun voorbeeldige leven als christen. Zaligen worden alleen in een bepaalde regio vereerd, heiligen in de hele wereldkerk.