Nieuws/Binnenland
1089709
Binnenland

Gijzeling dreigt voor postzegelvervalsers

Twee verdachten van een grote handel in valse postzegels worden weer vastgezet als ze de vervalsingen en productiemiddelen niet binnen een week aan PostNL afgeven. Het postbedrijf heeft dat vrijdag afgedwongen in een kort geding.

PostNL probeert via de rechter verdere verspreiding van de valse postzegels te voorkomen. De twee verdachten en betrokken bedrijven hebben tot dusver niet voldaan aan bevelen van de rechter.

De vervalste postzegels werden voor het eerst in 2011 ontdekt. De rechter heeft de makers inmiddels al veroordeeld tot het betalen van een voorschot op schadevergoeding van 2,6 miljoen euro.

De goedkope nepzegels werden op internet verkocht. Een jaar geleden werd de eerste verdachte opgepakt. In totaal zijn negen verdachten aangehouden. De politie verdenkt de mensen van het maken en verhandelen van nepzegels, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten (33 tot 62 jaar) hebben vrijwel allemaal de Nederlandse nationaliteit en wonen in België en Duitsland, dicht bij de grens met Limburg. Twee Limburgers uit Maasmechelen en Keulen worden beschouwd als de leiders van de bende.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat in Nederland op zo'n grote schaal is gefraudeerd met postzegels.