Nieuws
1089716
Nieuws

Apple patenteert Waze-achtig navigatiesysteem

Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor een methode die een autoroute genereert op basis van de voorkeur van de gebruiker en van real time verkeersgegevens afkomstig van andere automobilisten. De aanvraag die het US Patent and Trademark Office gisteren publiceerde doet denken aan het systeem van het onlangs door Google overgenomen Waze.

De methode waar Apple octrooi op heeft aangevraagd genereert aangepaste route-informatie op basis van input van de gebruiker. Het door Apple omschreven  systeem heeft betrekking op mobiele apparaten met ingebouwde GPS-componenten, zoals een iPhone of iPad. Uniek aan de applicatie is een ingebouwd systeem dat gebruikers de mogelijkheid biedt om pas gereden routes een waardering te geven. Deze waardering wordt vervolgens gebruikt bij het genereren van routes voor andere gebruikers. Gebruikers kunnen bij het aanvragen van een route aangeven of ze bijvoorbeeld een toeristische route willen of juist één met weinig sterren.

Onderweg kan een gebruiker alerts doorgeven plus aanvullende informatie over de duur en type van het alert en of het gebied vermeden moet worden. Een centrale navigatiedienst voegt meldingen die over hetzelfde gaan, samen. Automobilisten die in de nabijheid van het gebied zijn, ontvangen het alert.Het systeem doet denken aan bestaande crowd-sourced apps zoals Waze. Dit systeem zet informatie van andere gebruikers in voor de berekening van de snelste route. Zo kunnen drukke wegen worden vermeden. Ook ongevallen, werkzaamheden en snelheidscontroles worden aangegeven.

De patentaanvraag van Apple stamt uit december 2011.