Nieuws/Binnenland
1089723
Binnenland

Papieren bon verdwijnt

Om strafzaken sneller af te wikkelen, wordt al het werk daarvoor de komende jaren gedigitaliseerd. Vanaf 2016 moeten alle processtukken digitaal worden uitgewisseld. Dat betekent ook dat de bon die je op straat van de politie kunt krijgen, gaat verdwijnen.

Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad. In 2016 moet ook minstens 92 procent van de vrijheidstraffen binnen 2 jaar worden uitgevoerd, laat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie weten. Nu is dat percentage nog 87.

Met een hele reeks maatregelen wil het kabinet bereiken dat in 2016 meer strafzaken succesvol worden afgehandeld en dat personen die zijn veroordeeld hun straf daadwerkelijk ondergaan. De kwaliteit van aangiften en processen-verbaal moet omhoog. Er komt extra aandacht voor de kwaliteit van hulpofficieren van justitie en betere afspraken over de overdracht van zaken tussen politie en openbaar ministerie.

Het komt nu nog te veel voor dat veroordeelden de dans ontspringen door zich onvindbaar te maken. Die moeten daar minder de gelegenheid voor krijgen.

In de zogenoemde strafrechtketen moet ook meer rekening worden gehouden met burgers en slachtoffers. Zo wordt het aangifteproces bij de politie verbeterd en krijgen burgers beter te horen wat er met hun aangifte gebeurt.