Nieuws/Binnenland
1089731
Binnenland

Griffierechten gaan volgend jaar omhoog

Het wordt duurder om naar de rechter te gaan. De griffierechten gaan volgend jaar omhoog. Het kabinet stemde vrijdag in met een voorstel hiertoe van minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie.

Om de drempel naar de rechtbank laag te houden worden de tarieven bij de kantonrechter en voor alle civiele zaken verhoogd met niet meer dan 2 procent. Bij andere zaken gaan de tarieven wel aanzienlijk stijgen, gemiddeld met 15 procent.

Zo zal per 1 januari meer betaald moeten worden bij een zaak in hoger beroep en cassatie. Ook in handelszaken moet een rechtspersoon met een financieel belang van meer dan 1 miljoen fors hogere griffierechten gaan betalen. Verder gaat het laagste tarief bij de bestuursrechter omhoog.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt de verhoging van de griffierechten „onacceptabel”. „Deze verhoging is enorm. Door de griffierechten fors te verhogen komt de toegang tot het recht voor gewone mensen in het geding. Het kabinet werpt nieuwe financiële drempels op om je gelijk halen. Het halen van je recht wordt te duur.”