Nieuws/Binnenland
1089756
Binnenland

GGD heeft antroposofen in vizier

De GGD overweegt ook leerlingen op scholen met een antroposofische inslag op te roepen voor een mazelenvaccinatie. Het gaat om antroposofische scholen in de regio Midden-Nederland. Dat heeft een woordvoerster van de GGD vrijdag gezegd.

Mogelijk zitten op die scholen kinderen die als baby niet gevaccineerd zijn tegen de ziekte. Volgens het RIVM staan antroposofen kritisch tegenover vaccinatie en adviseren zij niet te vaccineren tegen 'minder gevaarlijke' ziekten, zoals de bof en mazelen. Dit advies geldt niet voor 'gevaarlijke ziekten' zoals difterie, kinkhoest en polio.

Antroposofie is een spirituele filosofie gebaseerd op de leer van de Oostenrijker Rudolf Steiner en is gericht op innerlijke ontwikkeling. Zogeheten Rudolf Steinerscholen, ook bekend als vrijescholen, zijn overal in Nederland te vinden.

De mazelen braken eerder dit jaar uit in de Biblebelt, een gebied dwars door Nederland waar veel bevindelijk gereformeerden wonen. Deze groep mensen ziet vanwege het geloof af van vaccinatie. Door de lage vaccinatiegraad in gemeenten in dit gebied kan de ziekte zich gemakkelijker verspreiden.

Het RIVM adviseert ouders van kinderen die geen vaccinatie hebben gehad tegen mazelen deze alsnog te halen. Groepen kinderen die in de Biblebelt wonen, kregen onlangs een uitnodiging voor een extra vaccinatie. In de uitnodiging bood de GGD ouders de mogelijkheid om de kinderen thuis te vaccineren.

Volgens een woordvoerster van de GGD wordt aan de extra oproep voor vaccinatie gehoor gegeven, maar is de precieze opkomst niet bekend.

Het aantal meldingen van mazelenpatiënten is de afgelopen week gestegen van 161 naar 230, werd donderdag bekend. Het RIVM vermoedt dat het werkelijke aantal gevallen van mazelen stukken hoger ligt, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen.