Nieuws/Binnenland
1089757
Binnenland

Actieplan moet buitenlandse student verleiden

Het kabinet gaat een actieplan opstellen om ervoor te zorgen dat buitenlandse studenten na hun studie langer in Nederland blijven. Het ministerie van Onderwijs gaat daarvoor onder meer aan de slag met een reeks andere ministeries, werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland, de koepels voor hogescholen en universiteiten, studentenbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Het kan de schatkist veel geld opleveren als buitenlandse studenten hier blijven om te werken. Het CPB becijferde eerder dat jaarlijks 740 miljoen euro verdiend kan worden als een op de vijf buitenlandse studenten in ons land blijft hangen. Vorig jaar studeerden er zo'n 87.000 studenten uit een ander land aan een Nederlandse hogeschool of universiteit.

Volgens Bussemaker is het ook hard nodig om buitenlands talent hier te houden, omdat sommige sectoren daarom zitten te springen. In bijvoorbeeld de bèta-techniek zijn nog wel wat extra handen nodig. De minister tekent daarbij wel aan dat de plannen niet moeten leiden tot verdringing van Nederlandse arbeidskrachten.

Premier Mark Rutte zei eerder deze week na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn ook al dat hij werkloze jongeren naar Nederland wil halen. Hij dacht daarbij aan werknemers voor de energiesector in Noord-Groningen of technici voor Zuidoost-Brabant. Volgens Rutte is het kabinet hard bezig om Nederlandse jongeren op te leiden voor deze banen, maar is het goed om in de tussentijd hoogwaardige krachten uit het buitenland hierheen te halen.