Nieuws/Buitenland
1089779
Buitenland

Leger Egypte duldt demonstraties

Het leger van Egypte is niet van plan om in te grijpen als aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi vrijdag de straat op gaan. In een verklaring op Facebook liet de legerleiding weten het recht op protest te zullen respecteren zolang de demonstraties de nationale veiligheid niet in gevaar brengen.

,,Het recht op vreedzaam protest en de vrijheid van meningsuiting is voor iedereen gegarandeerd. Het behoort tot de belangrijkste Egyptische verworvenheden van de glorierijke revolutie’’, aldus de verklaring.

De Moslim Broederschap en haar bondgenoten hadden opgeroepen vrijdag te demonstreren tegen de militaire staatsgreep die woensdag tot de val van Mursi leidde.

De strijdkrachten manen wel tot terughoudendheid. ,,Buitensporig gebruik van dit recht zonder aanleiding zou negatieve gevolgen kunnen hebben'', staat in de verklaring. ,,Dat kan een bedreiging vormen voor de sociale vrede en het nationaal belang en zou de veiligheid en de economie van Egypte in gevaar kunnen brengen'', aldus het leger.