Nieuws/Binnenland
1089783
Binnenland

Verbreding A28 mag doorgaan

Rijkswaterstaat mag doorwerken aan de verbreding van de A28 tussen Utrecht en Amersfoort. De Raad van State heeft vrijdag vrijwel alle bezwaren van 12 bezwaarmakers tegen die wegverbreding van tafel geveegd.

Het ministerie van Verkeer nam de verbreding van het snelwegdeel in 2012 op in de Spoedwet wegverbreding. Het werk moet begin 2014 klaar zijn en een einde maken aan de dagelijkse opstoppingen en files tussen Utrecht en Amersfoort. Het weggedeelte krijg extra rijstroken en op sommige plekken zogenoemde weef- en plusstroken.

Een groep bewoners van de Amersfoortse wijk Schuilenburg stapte naar de hoogste bestuursrechter omdat voor het naar hun mening lelijke en te hoge nieuwe geluidsscherm langs hun wijk 200 bomen moesten worden gekapt. Dat zou volgens de actiegroep niet nodig zijn als de wegverbreding iets anders zou worden aangelegd. Maar de bestuursrechter is het met het ministerie eens dat rijstroken daardoor op een onveilige manier zouden moeten verspringen. Bovendien brengt verlegging van de weg zeer hoge kosten met zich mee.

Overheden, bedrijven en bewoners zijn ook fel tegen het opheffen van de afrit Hoevelaken. Zij vrezen dat de regionale economie een klap krijgt door het ontbreken van deze afrit vanuit de richtingen Amsterdam en Zwolle en verwijten het ministerie dat er alleen naar landelijke belangen is gekeken.

De Raad van State vindt echter de door het ministerie beloofde 'goede bewegwijzering' naar Hoevelaken via een bochtje over de snelweg A1 voldoende. Het ministerie betoogde met succes dat de regionale economie juist zal opbloeien door minder files en vertragingen.