Nieuws/Binnenland
1089798
Binnenland

Vol gas de zomer in

Eindelijk is de zomer echt begonnen. De terrassen zijn weer bevolkt met schaars geklede dames en mannen in korte broeken. Ook op het water neemt de drukte langzaam toe. „Het begint hier goed te lopen met de verhuur”, zegt medewerker Robin Doornbosch van Watersportbedrijf Anja in Grou. „Vooral de reserveringen voor het weekend lopen flink door.”

Waren de afgelopen weken bij de verhuurder nogal rustig ten opzichte van andere jaren, nu lijkt het eindelijk op het echte werk. Datzelfde geldt voor de ijssalons in ons land. Die hadden in april de slechtste maand in negen jaar. „Nu het beter weer is, is het veel beter”, aldus medewerkster Emy Roosburg van De IJssalon in Rotterdam.

Bij de Zwettebrug in Leeuwarden patrouilleren Christiaan van den Bosch (25) en Erin Kolk (25) in rubberbootjes. Wegens werkzaamheden aan de brug over het Van Harinxmakanaal heeft het vaarverkeer slechts één doorvaarmogelijkheid in plaats van de gebruikelijke twee. De mannen begeleiden het verkeer om ongelukken te voorkomen.

„Gisteren was het nog niet echt lekker weer. Maar met deze zon is het een mooie baan”, zegt Van den Bosch. Hij ziet een vrachtschip naderen en vraagt met zijn portofoon de brugwachter of het schip onder de brug door kan. „Ja, hoor. Dat heb je weer mooi gedaan”, antwoordt de wachter.

Nena van Driel (23) van de Coffee Company aan de Middenweg in Amsterdam, vindt het met het lekkere weer moeilijk om hard te werken. „Ik heb zelf vandaag tijdens mijn werk maar even lekker in het zonnetje gezeten. Maar mensen zijn veel relaxter en aardiger. Ze maken sneller een praatje.”