Nieuws/Binnenland
1089799
Binnenland

Wat is 4G en wat moet ik ermee?

Sinds kort kunnen Nederlandse smartphonegebruikers internetten via het 4G-netwerk. KPN introduceerde in februari van dit jaar als eerste telecomaanbieder het snelle 4G-internet in Nederland. Wat is 4G precies? En wanneer kun je er gebruik van maken?

Wie nu beschikt over een smartphone met een MB-bundel heeft vast wel eens onderweg zijn mail gecheckt, z´n Facebookstatus geüpdate of een filmpje op Youtube bekeken. Tot februari was het 3G-internet de snelste mobiele verbinding waarmee je dit kon doen. De introductie van 4G maakt het internetten op een smartphone tot wel tien keer sneller. Vaak is dit zelfs net zo snel als thuis. Ook hoef je je met een 4G-verbinding minder druk te maken om oproepen die wegvallen: 4G biedt je tot drie keer beter bereik. 4G stelt je in staat je smartphone op geheel nieuwe manieren te gebruiken. We zetten drie mogelijkheden op een rijtje:

Wat kun je met 4G?

4G maakt het uploaden van video’s en foto’s via Facebook en Instagram stukken sneller. Met 4G op je smartphone beschik je over up- en downloadsnelheden die vaak net zo snel zijn als een Wi-Fi verbinding, dus het delen van een grappige foto of video kan niet alleen supersnel, maar ook nog eens onderweg. Bovendien ben je met 4G nóg beter bereikbaar voor je vrienden en familie: videobellen met apps als Skype of FaceTime gaat razendsnel met 4G. Het snelle internet stelt je ook in staat om bijzondere momenten ‘live’  met mensen te delen door het streamen van video.

Wanneer kun je 4G gebruiken?

Om gebruik te maken van 4G heb je een telefoon nodig die geschikt is voor 4G. Momenteel zijn er verschillende toestellen verkrijgbaar die overweg kunnen met 4G, waaronder de Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S4 en de Nokia Lumia 920 en 820. In de loop van dit jaar volgen meer 4G toestellen.

Naast een 4G-compatibel toestel heb je een telecomprovider nodig die 4G aanbiedt.

Wie biedt 4G aan?

In Nederland heeft KPN het 4G-netwerk als eerste uitgerold. In februari van dit jaar is KPN hiermee gestart. 4G van KPN is nu al te gebruiken door de helft van alle Nederlanders. In de loop van dit jaar volgen er meer providers die 4G gaan ondersteunen: Tele2, T-Mobile en Vodafone zijn druk bezig met het introduceren van 4G in de loop van 2013.

De 4G-abonnementen van KPN zijn inmiddels bekend. Ook die van dochterbedrijf Hi zijn online te bekijken. Het 4G-netwerk van KPN is op dit moment in de gehele randstad beschikbaar. Utrecht is de meest recente stad die is toegevoegd aan het 4G-netwerk van KPN en elke week komen er nieuwe plaatsen bij. KPN verwacht aan het einde van 2013 tachtig procent van Nederland van 4G te voorzien. Vanaf de lente van 2014 kan heel Nederland gebruik maken van 4G.

Ben je benieuwd wanneer 4G bij jou beschikbaar is? Kijk dan op KPN.com/4g