Nieuws
1089802
Nieuws

Merkel lieveling van beleggers

Hoewel president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank gisteren de beurzen opnieuw in euforie bracht, geniet hij niet het meeste vertrouwen bij beleggende bezoekers van DFT. En ook Fed-topman Ben Bernanke, die de geldpersen al een paar jaar op volle toeren laat draaien, is niet favoriet. Met stip op één staat daarentegen Angela Merkel, de motor achter de Duitse economie.

Van de ruim 1400 stemmen op de DFT-peiling ging maar liefst 60% naar de Duitse bondskanselier. Dat de economie van onze oosterburen al jaren uitblinkt binnen de eurozone en Nederland daarvan een graantje meepikt, zal hierbij ongetwijfeld meespelen. Niet verwonderlijk is het dan ook dat de Duitse beurs relatief goed presteert.

ECB-president Mario Draghi heeft echter een grotere rol gespeeld in het bezweren van de eurocrisis. Vooral met zijn opmerking ruim een jaar geleden dat hij alles zal doen om de euro te redden. Sindsdien zijn de toen nog gevaarlijk hoge rentes van de zwakke landen in vooral Zuid-Europa in rap tempo gedaald. Gisteren deed hij nog een duit in het zakje door aan te geven dat de rente in Europa nog geruime tijd zeer laag blijft. Toch gaf slechts 17% van de deelnemers aan de peiling aan vanuit beleggingsoogpunt het meeste vertrouwen in Draghi te hebben.

Ben Bernanke moet het zelfs met 13% doen. En dat terwijl de recordkoersen op Wall Street deels op zijn conto kunnen worden geschreven, dankzij het gigantische obligatieopkoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank.

De Japanse premier Shinzo Abe bleef steken op 10%. Ongetwijfeld had hij een hogere score behaald als de peiling een paar maanden geleden was gehouden. Zijn eind vorig jaar in gang gezette stimuleringspakket stuwde de Nikkei-index namelijk hard omhoog. Sinds mei is de Japanse beurs echter weer behoorlijk teruggevallen, deels door twijfels of de geldcreatie de economie er daadwerkelijk bovenop gaat helpen.