Nieuws/Binnenland
1089809
Binnenland

Walvisvlees naar Hamburg

Samskip probeert haar omstreden lading walvisvlees te slijten in de haven van Hamburg, in plaats van Rotterdam. Zo probeert zij de ophef die in Nederland was ontstaan te omzeilen.

De vracht van zes containers was oorspronkelijk bestemd voor de Rotterdamse haven, maar na een oproep van staatssecretaris Dijksma en het Havenbedrijf heeft Samskip besloten uit te wijken naar de oosterburen. Het plan is om de lading daar geruisloos over te slaan.

Het walvisvlees is op doorvoer van IJsland naar Japan. Handelen in vlees van het op één na grootste zoogdier is in de rest van de wereld streng verboden. De overslag in Rotterdam is juridisch wel mogelijk, omdat de goederen die de haven niet uitkomen ´in transitie´ zijn. In de havens van de Verenigde Staten is de overslag wel verboden.

In IJsland wordt de gewone vinvis amper gegeten, in Japan wordt walvisvlees traditioneel gezien als voedsel voor de armen. Het wordt veel gebruikt in schoolkantines. Ook werd vorig jaar een partij vermaalt tot luxe hondenvoer, maar vanwege de stroom aan negatieve reacties is de producent daar maar weer mee gestopt.

Actievoerders blijken inmiddels het schip te hebben onderschept. Zij dringen aan op onderzoek door de douane, ´zodat de lading in ieder geval ernstig wordt vertraagd, en misschien wel wordt verboden,´ aldus Pavel Klinckhorst van Greenpeace.