Nieuws/Binnenland
1089818
Binnenland

Vakantiestress?

Veel mensen lijden aan vakantiestress. Omdat het steeds ingewikkelder wordt uw geldzaken voor de vakantie te regelen, wordt de stress nog groter. Een paar geldtips voor een zorgeloze vakantie.

U kent het vast wel: voordat u gaat genieten van uw welverdiende vakantie, is er nog een heleboel te regelen. Het huis moet schoon, de koffers moeten worden ingepakt. Wie geeft de kat eten en de planten water? En waar had ik ook alweer mijn paspoort gelaten?

Dit veroorzaakt bij veel mensen vakantiestress. Bovendien zijn ook de geldzaken die met de vakantie te maken hebben steeds ingewikkelder geworden. Reisverzekeringen, pinnen en bellen of internetten in het buitenland: u verdwaalt al gauw in een brij aan ondoorzichtige tarieven en kleine lettertjes.

Het idee van vakantie is nu juist dat u niet te veel over geldzaken wilt nadenken. U wilt genieten en even geen gedoe. Toch wilt u na de vakantie ook geen kater omdat u veel meer heeft uitgegeven dan de bedoeling was.

Zodoende een paar geldtips voor een zorgeloze vakantie.

Betalen en pinnen in het buitenland

We zijn in Nederland gewend dat betalen en pinnen overal gratis is. In het buitenland is dat lang niet altijd het geval. Als u niet oplet, bent u al snel enkele tientjes kwijt. Niet schokkend, maar wel zonde.

Gaat u naar een euroland op vakantie? Dan is geld opnemen of betalen met uw pinpas gratis. In winkels en bij geldautomaten met het Maestro-logo kunt u met uw pinpas terecht. Als dit logo niet aanwezig is, kunt u vaak met uw creditcard betalen. In winkels is dit gratis. Geld opnemen met uw creditcard is duur. Dit kost al gauw 4,50 euro per keer. En buiten Europa komt er ook nog koersopslag bij.

Ligt uw bestemming buiten de eurozone? Dan moet u dit op tijd bij uw bank aangeven. Standaard werkt uw betaalpas namelijk alleen binnen de eurozone. Controleer meteen even of er voldoende pinautomaten zijn op uw bestemming. Zo niet, dan is het verstandig wat extra contant geld mee te nemen. Pinnen buiten de eurozone is niet gratis. Vaak kost dit 2 euro per keer, plus een koersopslag.

Hebt u een zogenaamde 'identifier' om veilig in te kunnen loggen bij het internetbankieren? Neem deze dan mee. Vergeet ook de telefoonnummers van uw bank en creditcardmaatschappij niet. Zo kunt u snel contact opnemen indien één van uw kaarten wordt gestolen.

Steeds vaker hebt u ook een pincode nodig voor uw creditcard. En installeer zo'n handige saldo-app op uw telefoon. Daarmee houdt u ook tijdens uw vakantie grip op uw uitgaven.

Verzekeringen

Het is al vervelend genoeg als u tijdens uw vakantie te maken krijgt met diefstal of een ongeluk. Als zoiets ook nog eens een hoop geld gaat kosten, wordt het helemaal onplezierig.

Een reis- of annuleringsverzekering kan uitkomst bieden. Het is daarbij belangrijk om goed na te gaan wat u wel en wat u niet wilt verzekeren. Sommige kosten worden immers al vergoed door de zorg- of autoverzekering.

Als u buiten Europa op vakantie gaat, moet u voor een werelddekking kiezen. En als u gevaarlijke sporten gaat beoefenen, bijvoorbeeld duiken, moet u zich extra verzekeren.

Als u langer dan drie weken per jaar op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger.

U kunt bij uw zorgverzekeraar een gratis Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) aanvragen. Vaak staat deze al achter op uw zorgpas. In Europa en Zwitserland heeft u hiermee recht op dezelfde behandeling als een inwoner van dat land. U hoeft geen nota’s te betalen. Dit verrekenen de landen achter de schermen onderling met elkaar.

Zorg ervoor dat u de gegevens van uw verzekeringen bij zich heeft. Als er een calamiteit is, bel dan meteen het alarmnummer van uw verzekeraar.

Let op internetkosten

Steeds meer mensen nemen hun smartphone of tablet mee op vakantie. Als u niet oplet, bent u zo tientallen euro's kwijt aan internetkosten.

Internetten in het buitenland (providers noemen dat 'data roaming') valt meestal niet binnen uw bundel. De kosten kunnen dan ook al snel oplopen. Uw provider hanteert verplicht een limiet van 60,50 euro voor data roaming. Als u hiervan 80 procent heeft verbruikt, moet uw provider u een sms sturen. U kunt alleen over de limiet heen als u daar zelf toestemming voor geeft.

Vaak gebruikt u internet zonder het te weten. Op de achtergrond wordt dan gecheckt of u nieuwe berichten hebt op Facebook of in uw mailbox. U kunt data roaming daarom het beste uitzetten. U kunt dan nog wel bellen en via wifi kunt u ook internetten.

Er zijn tegenwoordig veel apps beschikbaar die in de gaten houden hoeveel MB's u hebt verbruikt. Erg handig.

Bellen in het buitenland

Ook belkosten in het buitenland kunnen aardig oplopen. Binnen de Europese Unie zijn de tarieven voor bellen vanuit het buitenland verlaagd naar maximaal 0,29 euro per minuut. Een sms versturen mag maximaal 0,10 euro kosten.

Gaat u buiten de Europese Unie op vakantie? Check dan vooraf op de site van uw provider wat bellen en sms'en kost.

Veel mensen realiseren zich niet dat het ook geld kost als ze worden gebeld in het buitenland. Iemand die vanuit Nederland naar uw mobiele nummer belt, betaalt het gewone binnenlandse tarief. De overige kosten, van de Nederlandse grens tot aan uw vakantiebestemming, zijn voor uw rekening!Veel providers hebben voordeelpakketten voor bellen vanuit het buitenland.

U kunt trouwens ook bellen via internet. Dat is veel goedkoper. U moet natuurlijk wel opletten dat u belt via een wifi-netwerk. Anders betaalt u extra voor het internetgebruik.

Meer handige tips over bellen en internetten vanuit het buitenland vindt u bij de Consumentenbond en ConsuWijzer.

Hoe laat u uw huis achter?

Ook inbrekers weten dat de vakantie voor de deur staat. U kunt een paar simpele en goedkope maatregelen nemen om inbraak te voorkomen.

Zorg ervoor dat uw huis bewoond lijkt. Maak afspraken met de buren over het weghalen van post.  Laat ze ook af en toe een gordijn open en dicht doen. Gebruik een tijdschakelaar voor verlichting.

Zorg dat andere apparaten zoveel mogelijk uit staan. Dat scheelt op uw energierekening.

Checklist

In deze checklist staan de belangrijkste tips over geldzaken voor, tijdens en na de vakantie overzichtelijk bij elkaar. Ik wens u een fijne en relaxte vakantie!

Klik hier voor de speciale vakantiesectie van OverGeld.nl