Nieuws/Buitenland
1089848
Buitenland

Mensenrechtenchef VN: coup is kans

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft vrijdag het woord staatsgreep niet in de mond genomen ten aanzien van de machtswisseling woensdag in Egypte. Ze noemt aan het slot van haar vrijdag verspreide verklaring de militaire staatsgreep van generaal Abdel Fattah al-Sisi wel „een nieuwe kans voor de capaciteit van het land om een functionerende en welvarende democratie te worden”. Ze riep alle partijen op die kans te grijpen.

Ze is wel bezorgd over de arrestatie van leidende figuren uit de Moslim Broederschap (MB). De woensdag afgezette en verdwenen president Mohamed Mursi kwam voort uit de MB.

De broederschap behaalde met haar partij FJP overweldigende verkiezingsoverwinningen in 2011 en 2012. Eind juni vorig jaar werd Mursi van de FJP de eerste democratisch gekozen president sinds de vestiging van militaire regimes in 1952. De militairen zetten Mursi woensdag af na massale protesten tegen zijn falende beleid.

Pillay zegt in haar verklaring dat de protesten en demonstraties van de afgelopen weken een duidelijke aanwijzing zijn geweest dat de Egyptenaren willen dat hun elementaire rechten worden gewaarborgd.