Nieuws/Buitenland
1089857
Buitenland

Pakistan voert doodstraf weer uit

De nieuwe regering van Pakistan gaat de doodstraf opnieuw uitvoeren. De regering onder leiding van Nawaz Sharif is vastbesloten om hard op te treden tegen criminaliteit en extremisme. Sharif werd in juni door het parlement verkozen tot premier van Pakistan.

In 2008 voerde de toenmalige regering een moratorium op de doodstraf in, terechtstellingen werden voor 5 jaar opgeschort. De regeling werd één keer verbroken, in 2012 bepaalde de rechtbank dat een moordenaar geëxecuteerd moest worden. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat er geen verlenging van het moratorium komt, dat eind juni afliep.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het besluit „een achteruitgang”. Volgens de organisatie kunnen 8000 gevangenen veroordeeld worden tot ophanging.

De regeringswoordvoerder van Pakistan zegt dat 450 veroordeelden de doodstraf wacht, hun zaken worden nog onderzocht. Hij voegt eraan toe dat de regering medeleven zal tonen aan „speciale groepen gevangenen”, onder wie vrouwen en ouderen.

Herinvoering van de doodstraf is zeldzaam. Papoea Nieuw-Guinea heeft terechtstellingen in mei opnieuw ingevoerd. Ongeveer 150 landen hebben de doodstraf afgeschaft of voeren de straf niet meer uit.

Executies komen nog maar in enkele landen voor, onder meer in de Verenigde Staten, China, Iran en Nigeria.