Nieuws/Verkiezingen
108988695
Verkiezingen

Thierry Baudet nagelt fractievoorzitter GroenLinks Edam aan schandpaal op Twitter

Edam - FvD-voorman Thierry Baudet nagelt Nico van Straalen uit Edam aan de Twitter-schandpaal. Van Straalen is fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Edam-Volendam en is dezer dagen actief als lid van een stembureau in zijn gemeente.

Baudet lijkt met zijn actie te suggereren dat de verkiezingen op deze manier oneerlijk verlopen. Hij plaatste een foto van Van Straalen als voorzitter van het stembureau op zijn Twitteraccount met daarnaast diens persoonlijke gegevens. De foto is vermoedelijk aangeleverd door een lokale FvD-aanhanger. „In mijn gemeente is de fractievoorzitter van Groenlinks ook voorzitter van een stembureau”, staat erbij.

Huisadres en telefoonnummer

De persoonlijke gegevens van raadsleden zijn meestal makkelijk te vinden, alleen al omdat de gemeenten die op hun site plaatsen. Baudet plaatste het huisadres, telefoonnummer en e-mailadres op zijn Twitteraccount. Omdat het openbaar toegankelijke informatie is, is dat niet direct strafbaar.

Niet al zijn lezers zijn daarvan gecharmeerd. Op Twitter reageert iemand: „Beste Thierry, suggereer je nu dat iemand die actief is in de politiek meer dan een ander geneigd zou zijn om de verkiezingen te vervalsen? En zo ja, heb je daar ook serieuze aanwijzingen voor?” Iemand anders zegt: „Wat moet dat een vervelend gevoel zijn, dat continue wantrouwen van anderen. Dat maakt toch niet gelukkig?”

Intimidatie

Inmiddels heeft ook GroenLinksleider Jesse Klaver gereageerd op de Tweet van Baudet. „Gisteren riep Baudet op tot geweld, vandaag plaatst hij het adres van een vrijwilliger bij een stembureau (iets dat gewoon mag). Dit is pure intimidatie. Blijkbaar moeten we hem uitleggen dat mensen die geloven in de democratie zich hiervoor inzetten. Haal deze tweet weg.”

Nico van Straalen was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Het telefoonnummer liet een in gesprek-toon horen.