Nieuws/Binnenland
1089899
Binnenland

De smaak van Frankrijk

Er kan veel gezegd worden over de Fransen maar een ding is zeker: ze doen het culinair gezien erg goed. Dat ook wij Nederlanders het hier mee eens zijn blijkt wel uit het feit dat in juli, gedurende twee weken, de Franse keuken in de spotlights staat tijdens de Franse restaurantweek.

Hartstikke leuk natuurlijk die restaurantweek, maar voor het ultieme Franse gevoel moet je toch echt naar La douce France zelf! Wij geven je hieronder de must taste delicatessen van dit gastronomische land.

Franse wijnen

Ben je een wijnliefhebber en heb je nog geen kennis gemaakt met de Noord-Franse wijnstreek La Champagne? Zeg dan al je afspraken voor dit weekend vandaag nog af, pak de auto en breng een bezoek aan de bekende champagnehuizen van Moet & Chandon, Gosset (het oudste wijnhuis van Champagne), Pommery en Laurent Perrier. Geen fan van mousserende wijnen?

Huur dan een fiets, bezoek Bordeaux en maak een wijntocht langs een van de vele indrukwekkende chateaus en bij behorende wijngaarden. Met name de route van de kastelen (Château Margaux, Cos d’ Estournel), door het prestigieuze Médoc, is een aanrader. Ook de wijnroute door de Graves is een must als je van kastelen, wijn en het goede leven houdt.

Van camembert tot roquefort

Bij een goed glas wijn hoort een lekker stuk kaas en laat dat nou een van Frankrijks specialiteiten zijn. Met meer dan 750 diverse soorten Franse kazen, in allerlei vormen en goddelijke smaken, is Frankrijk een walhalla voor kaasliefhebbers. Goed om te weten is dat de kazen ingedeeld worden naar afkomst, smaak, type en geografisch gebied. 

Voor de beste roquefort ga je naar natuurgebied Les Grandes Causses. Ben je meer van de camembert? Bezoek dan Normandië en voor de bekende Franse brie ga je naar Seine-et-Marne in de Ile-de-France. Of je nou van harde kazen, geitenkaas, witschimmelkaas of blauwaderkaas houdt, Frankrijk heeft het allemaal! Wil je verzekerd zijn van een kwalitatief goede kaas? Check dan of de kaas het AOC (Appellation d’Orgine Controlée) keurmerk draagt.

Croissants & baguettes

Niet alleen wij Nederlanders zijn een kei in het bakken van brood, ook de Fransen kunnen er wat van. Neem nou het traditionele Franse ontbijtbroodje, de croissant. Dit van oorsprong Oostenrijkse broodje is inmiddels onlosmakelijk verbonden met Frankrijk en kan niet ontbreken tijdens ‘le petit dejeuner’ (ontbijt). Wie denkt aan Frankrijk ziet meteen een man met een gekrulde snor, een baret en een Franse baguette onder zijn arm. Dat is niet zonder reden want de Franse baguette is echt meer dan de moeite waard! Volg de geur van versgebakken brood en stap bij een bezoek aan Frankrijk elke willekeurige boulangerie (bakker) binnen voor een Franse baguette of croissant!

Frankrijk voor de zoetekauw

Naast de vele hartige delicatessen heeft Frankrijk ook een waslijst aan zoete lekkernijen op zijn specialiteitenlijstje staan. Loop een patisserie binnen en je zult niet weten wat je overkomt. Van eclairs (langwerpig gebakje met zachte vulling) tot pain au chocolat en petit fours, in Frankrijk komt je als zoetekauw meer dan goed aan je trekken.

Als je van muffins en cupcakes houdt dan moet je ook echt een keer macarons geproefd hebben! Patisserie Ladurée is expert in het maken van deze kleine ronde luchtige koekjes dus plan een bezoek aan deze luxe bakkerij en maak kennis met deze hemelse lekkernij. Uiteraard mag je Frankrijk niet verlaten zonder een typische Franse crêpes (dunne pannenkoek) gegeten te hebben! Voor de beste crêpes ga je naar Limousin, Bretagne en het noorden van Frankrijk.

Franse Oesters

Je vindt het vreselijk of je houdt ervan; oesters. De Franse kust is dankzij de vele riviermondingen en baaien de ultieme plek voor oesters. Als oesterliefhebber moet je absoluut een bezoek brengen aan de bakermat van de Franse oesterkweek: Bretagne. Voor de grootste oesterparken van Europa ga je naar Fort Boyard en de Gironde.

 

Kortom, ben je niet vies van een goed wijntje en lekker eten? Dan is Frankrijk jouw ultieme vakantiespot!

 

Meer informatie bij Verkeersbureau van Frankrijk of nl.rendezvousenfrance.com