1090093
Binnenland

Ghaldoun onder hoede christelijk schoolbestuur

De in opspraak geraakte islamitische school Ibn Ghaldoun gaat de komende 4 tot 5 jaar verder onder de bestuurlijke paraplu van de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omgeving (CVO). Hiermee blijft het islamitisch onderwijs in Rotterdam bestaan. Dat maakten beide schoolbesturen donderdag bekend.

Het bestuur van het Ibn Ghaldoun vroeg het CVO een kwaliteitsimpuls te geven aan het islamitisch onderwijs in Rotterdam en de continuïteit voor leerlingen en ouders van de school te waarborgen. Hoe de school en het CVO tijdelijk samengaan wordt nu onderzocht met de gemeente Rotterdam die het initiatief hiertoe ondersteunt.

Aanleiding voor het samengaan is de negatieve beeldvorming, imagoschade en maatschappelijke onrust die zijn ontstaan na de examendiefstal. De CVO biedt een tijdelijke hulpconstructie aan. „De bedoeling is dat het islamitisch voortgezet onderwijs in Rotterdam binnen 4 tot 5 jaar opnieuw zelfstandig verder kan. Tot die tijd maken ze onder de paraplu van het CVO gebruik van onze expertise op het gebied van kwaliteit”, zegt bestuursvoorzitter Wim Littooij van het CVO.

Tijdens een toelichtende persconferentie maakten beide bestuursvoorzitters nog eens onomwonden duidelijk dat Ibn Ghaldoun niet sluit. „Volgende week is de laatste week voor de schoolvakantie. Daarna gaat het onderwijs op 3 september weer verder”, aldus Tonca. Ook de naam wordt vooralsnog gehandhaafd en de twee schoolgebouwen.

Littooij zei dat hij het ministerie van Onderwijs vooral nodig heeft om „ruimte te krijgen in het zoeken naar een constructie om twee scholen van verschillende signatuur samen te brengen.” Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat dat niet gaat lukken. Hij verwacht enkele weken tot enkele maanden nodig te hebben.

De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge wilde in een reactie niet meer ingaan op zijn suggestie eerder in de media dat de school beter de deuren kan sluiten. Een deel van de gemeenteraad viel over die uitspraken. Een belangrijk deel van de raad had liever gezien dat hij ook andere opties voor het voetlicht had gebracht, zoals deze bestuurlijke constructie.