Nieuws/Binnenland
1090168
Binnenland

EU-parlement wil snelle verkiezingen Egypte

In Egypte zouden zo snel mogelijk vrije en eerlijke verkiezingen moeten worden gehouden. Die oproep deed het Europees Parlement donderdag aan het adres van de autoriteiten in Egypte na de militaire interventie in dat land. Woensdagavond werd de democratisch gekozen president Mohamed Mursi afgezet door het leger.

„Het Europees Parlement maakt zich diepe zorgen over de situatie in Egypte na de militaire interventie”, zo begint de resolutie. De Europarlementariërs benadrukken dat „de macht zo snel mogelijk moet overgaan naar democratisch gekozen burgers”.

Het EP spreekt zijn solidariteit uit met allen die democratische aspiraties van hun land omarmen. De dialoog aangaan met alle partijen is de enige manier om aan de verdeeldheid in het land een einde te maken, menen de Europarlementariërs.

De voorzitter van het EP, Martin Schulz, riep alle partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen, terughoudendheid te betrachten en bereidheid te tonen om te werken aan een verzoening en compromis. „Confrontatie moet vervangen worden door dialoog.”