Nieuws/Buitenland
10902
Buitenland

'Rol leger Mexico bij verdwijning studenten'

MEXICO-STAD - Mexicaanse militairen hebben de hand gehad in de verdwijning van en vermoedelijke moord op 43 studenten twee jaar geleden. Dat schrijft de vooraanstaande onderzoeksjournaliste Anabel Hernández in een boek dat binnenkort uitkomt en waarvan delen vrijdag zijn gepubliceerd. De vermissing werd tot dusver alleen aan corrupte politiemensen en bendeleden toegeschreven.

Hernández voert een bron op, die beschrijft hoe militairen opdracht kregen van een drugsbaas om een partij heroïne terug te halen die was verstopt in twee bussen die studenten zich hadden toegeëigend om mee naar een demonstratie te rijden.

Op weg naar Mexico-Stad werd de bus staande gehouden. Terwijl soldaten bezig waren de drugs uit de bussen halen, moesten de studenten door hebben gekregen waar het om ging. ,,Hierdoor ontstond de onverwachte noodzaak dat ze moesten 'verdwijnen','' schrijft de Mexicaanse journaliste in het boek.

Het Mexicaanse leger is vaker beschuldigd van mensenrechtenschendingen, waaronder buitengerechtelijke executies. Het ministerie van Defensie noch het ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde op verzoeken om commentaar. Het bureau van president Enrique Peña Nieto wilde niet reageren. In verband met de zaak zitten meer dan honderd mensen vast, onder wie 22 politieagenten.