Nieuws/Binnenland
10903
Binnenland

ChristenUnie: gebruik meevaller voor gezinnen

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers

DEN HAAG - De regering moet een deel van de meevaller die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag bekendmaakte, gebruiken om gezinnen te ondersteunen. Daar pleit de ChristenUnie voor.

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers

De meevaller bedraagt 4,3 miljard euro. De regering wil 330 miljoen euro gebruiken om ambtenaren volgend jaar te compenseren voor stijgende pensioenpremies. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers wil dat er daarnaast 800 miljoen euro wordt uitgetrokken om gezinnen en mensen die zorg nodig hebben tegemoet te komen, via de kinderbijslag en zorgtoeslag.

Volgens Segers is dat nodig vanwege de stijging van de zorgpremies volgend jaar, die hoger uitvalt dan eerder werd aangenomen. ,,Deze gezinnen gaan er door een hogere zorgpremie straks uiteindelijk ‘gewoon’ op achteruit. Het kabinet komt de afspraak van Prinsjesdag dat iedereen erop vooruit gaat niet na'', zei de CU-voorman op Radio 1.

Segers werd zaterdag op het partijcongres officieel gekozen als lijsttrekker van de ChristenUnie. Hij zei hoopvol te zijn over de toekomst, maar haalde tegelijkertijd de brexit en de verkiezing van Donald Trump aan als symptomen van een diep wantrouwen in de politiek.

Hij riep opnieuw op tot een stembusakkoord voor een waardig bestaan voor ouderen, een plan dat de partij vorige week presenteerde. Het plan was een reactie op het kabinetsvoorstel om mensen met een 'voltooid leven' de mogelijkheid te geven met hulp van een speciale hulpverlener uit het leven te stappen.

Segers zei dat, mocht zijn partij na de verkiezingen betrokken worden bij formatieonderhandelingen, dit voor hem geen onderhandelbaar punt zal zijn. Hij noemde GroenLinks en D66 als partijen die in zijn ogen veel te ver willen gaan in de discussie over het kabinetsplan.