1090366
Buitenland

Leger Egypte zet president Mursi af

Het leger van Egypte heeft president Mohamed Mursi een jaar na zijn aantreden afgezet. Het hoofd van het Egyptische leger maakte de staatsgreep woensdag bekend, nadat Mursi een ultimatum had laten verlopen om de macht met de oppositie te delen.

Op straat was de vreugde groot. ,,We hebben een dictator verdreven, en nu hebben we nog een dictator verdrongen. We doen het opnieuw als dat nodig is; we hebben inmiddels ervaring'', klonk het.

Mursi wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Hof, Adli Mansour. Die zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden. Legerleider Abdel Fattah al-Sisi liet ook weten dat de grondwet is opgeschort.

Generaal Sisi werd tijdens zijn toespraak geflankeerd door religieuze en militaire leiders. Verschillende leiders hebben ingestemd met het plan van het leger.

Onmiddellijk na de mededeling van Sisi barstte een groot feest los op het Tahrirplein in Caïro, waar betogers tegen Mursi zich hadden verzameld. Ook werd vuurwerk afgestoken.

Aanhangers van Mursi roerden zich ook. Ze kwamen samen vlakbij een moskee in een buitenwijk van Caïro om hun woede te uiten. Ze riepen leuzen tegen legerleider Sisi.

Het was woensdagavond niet bekend waar de Mursi verbleef. Op de presidentiële Facebookpagina verscheen wel een bericht waarin Mursi de ,,militaire coup'' verwierp.

Het leger had Mursi maandag 2 dagen gegeven om tot een oplossing te komen met de oppositie. Die was de afgelopen dagen massaal de straat opgegaan. Het leger wilde zo naar eigen zeggen een einde maken aan de massale protesten tegen Mursi en de grote onrust in het land.

Volgens zijn tegenstanders voerde de president vooral de politieke agenda uit van de Moslim Broederschap, de islamistische beweging waar Mursi uit voortkomt. Voor de belangen van andere groepen zou hij weinig oog hebben gehad. Ook de economische problemen en de corruptie waar Egypte mee kampt, zou Mursi niet goed hebben bestreden.

Mursi trad vorig jaar op 30 juni aan, nadat hij de eerste vrije verkiezingen in Egypte ooit had gewonnen. Hij was ook de eerste burger die president was van Egypte.

In februari 2011 moest president Hosni Mubarak vertrekken na massale protesten. Ook toen stelde het leger een tijdelijke leider aan, toen was dat de legerleider Mohammed Hussein Tantawi.