Nieuws/Buitenland
109204430
Buitenland

’Kabelbaanjongen’ terug naar Italië na getouwtrek nabestaanden

Eitan met zijn verongelukte ouders.

Eitan met zijn verongelukte ouders.

JERUZALEM - De 6-jarige jongen die als enige een kabelbaanramp in Italië overleefde, is vanuit Israël teruggevlogen naar familie in Italië nadat hij door zijn opa was gekidnapt. De stap komt na drie maanden bitter juridisch getouwtrek tussen nabestaanden.

Eitan met zijn verongelukte ouders.

Eitan met zijn verongelukte ouders.

De hoogste rechter in Israël had eerder deze week bepaald dat Eitan Biran terug moest naar zijn voogd in Italië. Hij raakte in mei gewond bij een kabelbaanongeval waarbij de overige veertien personen in de gondel te pletter vielen, onder wie zijn ouders en broertje. De jongen, die in Israël werd geboren maar als baby al naar Italië verhuisde, werd na zijn herstel ondergebracht bij een tante van vaders kant.

Kidnapping

De ouders van Eitans verongelukte moeder vinden het beter als de jongen in Israël opgroeit. Zijn opa ontvoerde hem in september tijdens een bezoek in Italië naar Zwitserland, waar ze met een gehuurd privévliegtuig naar Israël vertrokken. Rechters hadden al geoordeeld dat dat kidnapping was. Onlangs is een handlanger gearresteerd.

De tante is aangesteld als tijdelijk voogd. Rechters in Milaan gaan bepalen wie op de lange termijn voor de jongen mag zorgen.