Nieuws/Binnenland
1092569
Binnenland

Thom de Graaf getipt voor Raad van State

Thom de Graaf

Thom de Graaf

Den Haag - D66-prominent Thom de Graaf wordt getipt als opvolger van Piet Hein Donner als vice-president van de Raad van State.

Thom de Graaf

Thom de Graaf

CDA’er Donner wordt eind oktober volgend jaar 70 jaar en dient dan volgens de wet af te zwaaien als topman van het hoogste adviescollege. Hoewel het nog een tikkeltje vroeg lijkt, melden bronnen dat er binnen de Raad van State en in de politiek al volop geschaakt wordt op de opvolging.

Favoriet is de fractievoorzitter van D66 in de Senaat Thom de Graaf, klinkt het. Maar ook de naam van Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk (CDA) gaat rond. De Graaf heeft volgens ingewijden een streepje voor, omdat hij de als oud-minister de Trêveszaal goed kent en dus weet hoe het er daar aan toe gaat.

De vice-president van de Raad van State bekleedt een machtige positie. Hij heeft in feite de dagelijkse leiding van dit belangrijkste adviesorgaan van de regering. Hij is ook een gewichtig adviseur van de koning bij staatkundige kwesties.

Volgens de wet moet er voor de opvolging van Donner sprake zijn van een open sollicitatie. In principe zou iedereen er dus een gooi naar moeten kunnen doen. In de Staatscourant komt straks een vacature te staan met daarin een profielschets. De mening van de Raad van State weegt mee in de voordracht. Uiteindelijk zijn het doorgaans de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie die de daadwerkelijke voordracht doen.