Nieuws/Buitenland
1092642660
Buitenland

Sultan Qaboos van Oman (79) overleden, opvolger aangewezen

MUSCAT - De sultan van Oman, Qaboos bin Said, is vrijdagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden Omaanse staatsmedia zaterdag. Haitham al Said is de nieuwe sultan van Oman. De staatstelevisie in de oliestaat bevestigt dat hij zaterdag de eed heeft afgelegd.

De 65-jarige Haitham volgt zijn neef Qaboos bin Said op, die vrijdag op 79-jarige leeftijd overleed. Qaboos was bijna 50 jaar sultan van Oman. Hij besteeg de troon na een door Groot-Brittannië ondersteunde staatsgreep in 1970.

Qaboos zou tot eind deze maand in het Belgische Leuven worden behandeld, maar vertrok alweer na ruim een week. Verdere behandeling zou geen zin hebben. Dat zorgde voor grote bezorgdheid. Oman vreesde zonder de sultan een onzekere toekomst tegemoet te gaan, omdat er geen duidelijke opvolger klaarstaat en buurland Saoedi-Arabië graag meer invloed wil hebben op het beleid van Oman.

De sultan laat geen kinderen achter en wees nooit publiekelijk een opvolger aan. Qaboos was niet getrouwd en had geen kinderen. Op de staatstelevisie waren beelden te zien van zijn afscheid. Zijn kist, bedekt door de Omaanse vlag, werd door de hoofdstad Muscat gereden en overgebracht naar de grote naar hem vernoemde moskee.

Haitham al-Said, die onder Qaboos minister van Cultuur was, bestijgt de troon in een tijd van moeilijke economische omstandigheden.

Oman produceert relatief gezien weinig olie. In het sultanaat heerst hoge werkloosheid en staan de staatsfinanciën onder druk.

Onvermoeibare inspanningen voor vrede en stabiliteit

In een reactie noemt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken het overlijden van Qaboos „verdrietig nieuws.” „Zijn onvermoeibare inspanningen voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten zullen niet worden vergeten”, aldus Blok op Twitter.