Nieuws/Binnenland

Organisaties herdenken Kristallnacht

ANP

AMSTERDAM - In Amsterdam herdenken verschillende organisaties donderdagavond de Kristallnacht. Het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Comité Kristallnachtherdenking staan op verschillende locaties stil bij de pogrom die precies 79 jaar geleden plaatshad.

ANP

Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, spreekt op uitnodiging van het CJO in de Portugese Synagoge. Op dezelfde plek vertelt Rolf Kamp over de Kristallnacht, die hij als klein kind zelf heeft meegemaakt. Aansluitend is er een kranslegging bij de Hollandsche Schouwburg, waar nazi’s in de Tweede Wereldoorlog joden verzamelden voor hun transport naar Duitsland.

Voor het Comité Kristallnachtherdenking spreken oud-premier Dries van Agt en Max van den Berg, oprichter van het Nederlands Auschwitz Comité. Ook elders in Nederland wordt de Kristallnacht herdacht. Zo is er in Groningen een fakkeloptocht en houdt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een lezing van activiste Anne Fleur Dekker.

De Kristallnacht van 1938 geldt als voorbode van de massamoord op joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's. Op instigatie van propagandaminister Joseph Goebbels werden in nacht van 9 op 10 november in Duitsland talloze bedrijven en winkels verwoest, tientallen synagogen in brand gestoken en tienduizenden joden mishandeld en afgevoerd naar de concentratiekampen Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen.

Lees meer over