Nieuws/Buitenland

Trump zet Bannon uit nationale veiligheidsraad

Steven Bannon

Steven Bannon

AP

WASHINGTON - Witte Huis-strateeg Stephen Bannon maakt niet langer deel uit van de invloedrijke nationale veiligheidsraad. President Donald Trump heeft de raad gereorganiseerd, waarbij Bannon volgens een bron binnen het Witte Huis zijn plek moest inleveren.

Steven Bannon

Steven Bannon

AP

Een functionaris binnen het Witte Huis verklaarde dat Bannon onder meer in de raad was benoemd om Michael Flynn in de gaten te houden. De nationale veiligheidsadviseur moest uiteindelijk het veld ruimen vanwege de controverse over zijn contacten met de Russen. De aanwezigheid van Bannon was daardoor niet meer nodig, zei de bron.

’Bannon regelmatig in de clinch’

Twee functionarissen binnen de veiligheidsraad spreken dat tegen. Ze wijzen erop dat al twee maanden zijn verstreken sinds het vertrek van Flynn. Zijn opvolger Herbert McMaster zou regelmatig in de clinch hebben gelegen met Bannon. De reorganisatie lijkt dan ook vooral een overwinning voor de nieuwe veiligheidsadviseur.

De benoeming van de politiek adviseur in de nationale veiligheidsraad was niet onomstreden. Critici vreesden dat het orgaan gepolitiseerd zou worden. De raad adviseert de president over belangrijke kwesties met betrekking tot de nationale veiligheid of internationale ontwikkelingen.

Lees meer over