Nieuws/Binnenland
1093625990
Binnenland

Demonstranten bestormen pand Johan de Wittlaan Den Haag

Demonstranten bij het pand van OPCW

Demonstranten bij het pand van OPCW

DEN HAAG - Zeker tientallen demonstranten zijn in Den Haag aangehouden nadat ze het gebouw van de OPCW, de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) in Den Haag probeerde te bestormen.

Demonstranten bij het pand van OPCW

Demonstranten bij het pand van OPCW

Volgens getuigen zou het gaan om een groep Koerdische demonstranten die ervoor gewoon vreedzaam op de Johan de Wittlaan in Den Haag stonden. Uit het niets liepen ze het terrein op waarna er een flink aantal agenten werden opgetrommeld. Volgens een woordvoerder van de politie weigerden ze het terrein te verlaten waarna er arrestaties werden gericht. Het zou hierbij gaan om zeker 40 tot 50 personen. Of er gewonden zijn gevallen is niet duidelijk nog. Er werden wel verschillende ambulances opgeroepen en zelfs een traumahelikopter maar dit lijkt vooralsnog uit voorzorg te zijn gebeurd.

De Koerden waren aan het demonstreren tegen het gebruik van gifgas door Turkije. Ze droegen spandoeken met de tekst Free Öcalan. De leider van de Koerdische partij PKK zit al jaren vast in Turkije.

De OPCW waakt over het internationaal verdrag Chemische Wapens, de Chemical Weapons Convention (CWC), dat in 1997 in werking trad. Het doel van de OPCW is om chemische wapens permanent uit te bannen door bestaande voorraden te vernietigen en door het opnieuw verschijnen van dergelijke wapens te voorkomen. De lidstaten zijn verplicht hun voorraad chemische wapens op te geven bij de OPCW, die dan toezicht houdt op de vernietiging. De organisatie werd in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar grote inspanningen om chemische wapens te elimineren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop